Američke “leteće tvrđave” iznad BiH poruka Rusima

Američki bombarder B-52 preletio je u ponedjeljak zračni prostor BiH u letu koji je prethodno od strane Američkog ratnog zrakoplovstva najavljen kao znak podrške NATO saveznicama na prostoru jugoistočne Europe.

Kako je najavljeno, američke snage će u narednom razdoblju na različite načine demonstrirati svoje prisustvo u ovom dijelu Europe, a sve povodom rata u Ukrajini i namjere SAD da u Europi budu prisutnije.

Američki bombarder je poletio iz Turske u ponedjeljak ujutro, ušao u zračni prostor Sjeverne Makedonije i u niskom letu preletio iznad Skoplja. Nakon Skoplja, avion je isključio uređaj pomoću kojeg je moguće građanima putem interneta pratiti putanju leta, ali ga je ponovo uključio nakon što je ušao u zračni prostor BiH u blizini Gacka, pišu “Nezavisne novine”.

Avion je potom letio ka Mostaru i zatim skrenuo na sjever, preletio iznad Zenice i istočno od Banjaluke te istočno od Srpca izašao iz zračnog prostora BiH.

Nakon toga letio je prema sjeverozapadu da bi se naglo vratio i ušao u zračni prostor Mađarske.

Potom je skrenuo na istok i krenuo ka Srbiji, ali je u blizini srbijanske granice naglo napravio zaokret nazad prema zapadu. Iznad Mađarske je kružio više od jednog sata, a u jednom trenutku je napravio izlet ka Szekesfehervaru, rodnom mjestu mađarskog premijera Viktora Orbana, gdje je napravio polukružno okretanje, nakon čega se udaljio ka Bratislavi.

Prethodno je najavljeno da će iznad zapadnog Balkana letjeti dvije “leteće tvrđave”, da će, osim iznad Sjeverne Makedonije, letjeti iznad Tirane i Dubrovnika.

O ovim se letovima putem Twittera oglasilo i Ministarstvo obrane Sjeverne Makedonije.

“Dva aviona B-92 Američkog ratnog zrakoplovstva su danas (ponedjeljak) letjela u znak snažnog savezništva u NATO-u i kao podrška svim članicama u sigurnosti sjevernoatlanskog područja”, naveli su oni.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, za “Nezavisne novine” je ocijenio da se radi o demonstraciji moći koja je povezana s ratom u Ukrajini.

“Ovdje se ne radi o nekoj poruci zapadnom Balkanu nego je ova poruka prvenstveno usmjerena prema Rusima. Ovo nije u kontekstu rješavanja problema na Balkanu, u BiH ili na Kosovu. Strateški bombarder B-52H u letu svakako nije poruka te vrste”, rekao je Radić.

On je rekao da ovaj prelet, ipak, ima određenu vrstu poruke i prema regiji zapadnog Balkana, ali ocjenjuje da ona nije podešena na pravi način.

“U NATO-u postoji problem kako da se pošalje poruka koja bi bila dobronamjerna podrška za narode na Balkanu, ali to je vojna organizacija i oni razmišljaju u vojnom kontekstu. I otuda ta nezgrapna formulacija da je nalet bombardera ‘letećih tvrđava’ znak podrške i prijateljstva zemljama zapadnog Balkana”, rekao je Radić.

On je podsjetio da ovo nije prvi put da SAD na ovaj način pokazuju svoje prisustvo, ali da se u narednom razdoblju može očekivati više ovakvih preleta. Radić je takođe mišljenja da je prelet organiziran upravo sad kao odgovor na nedavni ulazak ruskih ratnih brodova u Jadransko more.

“Mislim da su time Amerikanci osjetili dodatnu potrebu da se pokažu na ovom prostoru i time su ovi preleti sigurno dobili dodatno na značaju”, ocijenio je on.

Što se tiče zadržavanja iznad Mađarske, Radić tome ne pridaje veliki značaj.

“Ne mogu špekulirati, moguće da su imali dogovor za popunu goriva ili su imali neku planiranu aktivnost. Mogu biti trivijalni razlozi, ovdje ne treba tražiti neku posebnu političku poruku”, rekao je Radić.

Inače, radi se o avionu koji je dugačak oko 50 metara i može nositi strateško oružje poput atomskih bombi i raketa. Američki mediji koji su najavili ovaj prelet tvrde da se radi o dva aviona koji pripadaju 23. eskadronu bombardera Američkog zrakoplovstva te da im se baza nalazi u Velikoj Britaniji.

/HMS/

 
index Instagram400x230 youtube