Objavljena lista najboljih i najgorih gradova za život

Beč je proglašen najboljim svjetskim gradom za život, prema ocjeni EIU-a (Economist Intelligence Unit), što je prvi puta da je od početka pandemije ovaj i prije visokorangirani grad zauzeo prvo mjesto, nakon što je bio na vrhu popisa 2018. i 2019.

Prošle je godine ocijenjeno kako je kvaliteta života u europskim gradovima značajno pala zbog karantena i ostalih ograničenja koja su bila na snazi diljem kontinenta radi zaraze covidom, dok je funkcioniranje života na Novom Zelandu na prvo mjesto dovelo Auckland. No, kako je većina ograničenja početkom 2022. ukinuta u ostatku svijeta, gradovi na Novom Zelandu, Australiji i Kini ponovno su pali na ljestvici.

Prema izvješću, “dobro procijepljeni” gradovi u Europi i u Kanadi sada dominiraju popisom – nakon Beča slijede Kopenhagen, Zuerich, Calgary, Vancouver i Ženeva. Ostali gradovi koji su među prvih deset su Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melbourne.

Značajni čimbenici u procesu evaluacije uključuju stabilnost što objašnjava zašto su Moskva i Sankt Peterburg pali za 15, odnosno 13 mjesta na ljestvici, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Kijev ove godine nije mogao biti rangiran zbog izbijanja rata.

Najneprikladnijim gradom za život u svjetskim razmjerima ocijenjen je Damask, a slijede ga Lagos, Tripoli, Alžir i Karachi.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 23 Lipanj 2022 14:07
 
index Instagram400x230 youtube