ONE NISU "München bojna": Žene čine 17 posto ukrajinske vojske

Osim bivše Miss Grand Ukrajine Anastasije Lenne, koja je visoke potpetice zamijenila za borbene čizme, pridruživši se ukrajinskoj vojsci u njezinoj obrani protiv ruske invazije, brojne su žene stale u obranu svoje zemlje.

Anastasia Lenna, predstavnica Ukrajine 2015. na izboru ljepote Miss Grand International, odgovorila je pozivu da brani svoj dom, sudeći prema njezinim Instagram objavama. Anastasia je objavila i fotografije na kojima nosi airsoft pušku, a slike su izazvale oduševljenje. Izgleda da je Anastasia zamijenila airsoft pušku onom pravom.

- Svatko tko prijeđe ukrajinsku granicu s namjerom invazije bit će ubijen! - napisala je na engleskom u subotu te objavila fotografiju naoružanih vojnika koji blokiraju cestu, prenosi Index.hr.

U vojsci je i 79-godišnja Valentina Konstantinovska.

- Volim svoj grad, neću ga napustiti. Putin nas ne može zastrašiti. Da, to je zastrašujuće, ali borit ćemo se za Ukrajinu do samoga kraja - rekla je za Al Jazeeru.

S drugima je pristupila treningu koji u gradu Mariupolju organizira ekstremno desni bataljun Azov. Obučena je u pružanju prve pomoći, evakuaciji, baratanju oružjem i pucanje iz puške.

- Sanjala sam o tome da naučim koristiti pušku, još od 2014., ali bi mi rekli: 'Babuška, ti si prestara za to, trzaj će te srušiti s nogu" - dodala je.

Olena Bilozerska (42) nosi titulu najopasnije snajperistice u ukrajinskoj vojsci. Služila je kao dobrovoljac u mnogim žarištima istočne Ukrajine između 2014. i 2016. godine. Pucanju ju je podučio muž Valerij Voronov, vojni veteran koji je dugo najavljivao da će doći do rata. Vježbala je u šumama pored Kijeva, a dvije je godine komandirala vodom samohodne artiljerije u Donjecku.

- Ovdje smo da zaštitimo našu zemlju, naše obitelji - kaže Nadia Babič, koja je i prije ruske invazije stražarila na kontrolnom punktu u blizini Zolote, grada na istoku Ukrajine.

- Dečki se prema meni ponašaju normalno, kao i prema ostalim kolegama. Nema razlike - rekla je Nadia, koja na ruci kojom puca nosi zaručnički i vjenčani prsten, piše Yahoo.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 28 Veljača 2022 15:16
 
index Instagram400x230 youtube