Plan Europe za sigurnost proizvoda: Novo označavanje roka trajanja hrane bez oznaka trajnosti na pakiranju?

Izmjene rokova trajanja dio su velike reforme sustava označavanja hrane te porijekla i sastava prehrambenih proizvoda u EU.

Nakon što su uveli promjene zbog kojih gotovo na dnevnoj razini s tržišta moraju biti povučeni određeni proizvodi, Europska komisija ne staje po pitanju sigurnosti proizvoda. Naime, kako javlja Večernji list, do kraja 2022. godine predložit će novi sustav označavanja rokova trajanja.

Ipak, još se uvijek nisu usuglasili kako bi on izgledao, no izmjene rokova trajanja dio su velike reforme sustava označavanja hrane te porijekla i sastava prehrambenih proizvoda u EU.

Cilj je dakako prepoloviti količine bačene hrane, a kako govori hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan nekoliko je opcija.

Za Večernji list govori kako se zagovara ideja da se na proizvod istovremeno stave opcije “upotrijebiti do” koja građanima kaže do kad je hrana sigurna za jelo i “najbolje upotrijebiti do” dokad zadržava optimalnu kvalitetu.

S druge strane, neki se zalažu za potpuno ukidanje opcije “najbolje upotrijebiti do”, dok su u Švedskoj i Norveškoj pak eksperimentalno zamijenili oznaku s “najbolja kvaliteta do” i “najbolje do, ali upotrebljivo nakon”.

Treći bi u potpunosti pojednostavili sustav, a Italija se protivi ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane.

U konačnici, podijeljene su države i oko popisa proizvoda vrlo dugotrajnih proizvoda na kojima su recimo tjestenina, riža, kava i čaj, koji bi po novom bili potpuno izuzeti od označavanja roka trajanja.

 
index Instagram400x230 youtube