EU prijeti sankcijama i zamrzavanjem novca

''Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim okvirom raznih mehanizama, uključujući i postojeći okvir sankcija EU-a, ali i i reviziju ukupne pomoći EU-a'',

istaknuli su predstavništva EU u BiH, koje ''oštro osuđuje politiku podjele, kao i negativnu i huškačku retoriku koju su čelnici Republike Srpske (RS) koristili tijekom proslave 9. siječnja ove nedjelje.

Navodi se kako je EU posvećena olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka u stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana.

''Zapaljiva retorika, kakvu smo čuli 9. siječnja na proslavi dana RS, dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno dižu tenzije u trenutno teškoj političkoj situaciji. Ovakve izjave ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS-u također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine'', navode predstavnici EU u BIH.

Dalje se ističe ''kako je EU više puta pozivala vodstvo RS-a da se odmakne od takvih postupaka i retorike te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama''.

''Rukovodstvo RS trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina'', ističe se.

EU također žali zbog potpore drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose.

''Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana. Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive poteze podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija'', jasno je poručeno iz institucija EU.

 
index Instagram400x230 youtube