Rabljeni automobili u Njemačkoj skuplji nego ikad

Na nove automobile se čeka dugo i cijene su visoke. Mnogi građani se odluče za rabljene automobile. Ali u međuvremenu ih nema dovoljno i koštaju više nego ikad. Poboljšanje nije na vidiku prije 2023. godine.

Svejedno je li na placevima u nekim zabačenim ulicama ili na internetu, u Njemačkoj obično postoji veliki izbor rabljenih automobila. Od ukupnog broja prodanih automobila u Njemačkoj najviše ih je rabljenih. Ali u ponudi se u međuvremenu nalazi premalo automobila.

Trenutno imamo manje rabljenih automobila nego kupaca. Rabljeni automobili su postali rijetka roba, kaže za Deutsche Welle zamjenik predsjednika Centralnog saveza njemačke automobilske trgovine (ZDK) Thomas Pekrun.

Za raspoložive rabljene automobile kupci moraju platiti više. Prema Pekrunu, cijene su porasle od pet do deset posto. Čak postoje noviji rabljeni automobili koji koštaju više od istih novih automobila, jer se na isporuku novih trenutno puno više čeka.

Martin Weiss radi za DAT, organizaciju koja je osnovana 1931. da bi neutralno i objektivno procjenjivala stvarnu vrijednost automobila. On se čudi kada promatra aktualne trendove u branši.

Tržište je poludjelo, kaže on i dodaje da su rabljeni automobili skuplji nego ikad do sada, čak i 15 posto više. Weiss kaže da u pojedinačnim slučajevima cijena može biti još veća. Prije svega automobili s motorima na dizel su puno skuplji nego u prvim godinama poslije skandala s krivotvorenim emisijskim vrijednostima.

Eksploziju cijena su izazvali pandemija i stalni nedostatak čipova za automobilsku elektroniku. Godine 2020. je zbog pandemije registrirano manje novih automobila, dio njih sada nedostaje kao rabljeni automobili. Osim toga, poduzeća i tvrtke koje se bave iznajmljivanjem automobila trenutno investiraju manje u vozila koja će poslije kraćeg vremena biti ponuđena na prodaju.

Opao je broj prijavljivanja novih automobila koje trgovci poslije samo jednog dana deklariraju kao rabljene. Pekrun konstatira da je jednostavno izašlo premalo automobila na tržište. Pošto prodavači zbog nestašice čipova i po godinu dana čekaju novi automobil, sve više posežu za rabljenim automobilima. Tako se dodatno smanjuje ponuda.

Teško da bi se situacija mogla popraviti i 2022. godine. Povećane cijene rabljenih automobila imat ćemo i 2022., prognozira Pekrun za DW.

I analitičar automobilskog tržišta Weiss računa s postupnom normalizacijom tržišta najranije 2023. Već prošle godine su cijene porasle. Prema proračunima DET-a Nijemci su za kupovinu rabljenog automobila u prosjeku izdvojili 14.730 eura, što je 19 posto više nego 2019. Usporedbe radi, prema istraživanju dnevnog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung, rabljeni automobil je 2001. koštao prosječno 8.310 eura.

Nisu svi segmenti tržišta rabljenih automobila pogođeni poskupljenjima. Kod električnih automobila ne vidimo rast cijena, kaže Weiss za DW.

Ovdje su cijene rabljenih automobila i dalje pod pritiskom. On objašnjava da novi automobili iz ovog segmenta imaju velike državne subvencije, a i da kupci imaju osjećaj da kupuju zastarjelu tehnologiju, pošto proizvođači ove automobile iz godine u godinu usavršavaju.

Najskuplji su rabljeni automobili kod lokalnih trgovaca i na virtualnim platformama kao što su ”Auto1” ili ”wirkaufendeinauto.de”. Povoljno se mogu kupiti rabljeni automobili na aukcijama ili putem privatnih oglasa. U tim slučajevima, kupci bi se morali razumjeti u automobile, inače bi im netko mogao skupo prodati lošu robu.

 
index Instagram400x230 youtube