Zašto kupuju toliko?: EU osigurala čak 11 doza po stanovniku za iduće dvije godine

"Europska unija osigurala je oko pet milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa za iduće dvije godine", rekao je povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

S obzirom na broj stanovnika EU-a (oko 450 milijuna), to bi bilo oko 11 doza po svakoj osobi, uključivši i djecu, za iduće dvije godine. Pod uvjetom, naravno, da se svo cjepivo iskoristi.

Schinas je istaknuo da se program cijepljenja u EU razvija unatoč ogromnim pritiscima koje stvara borba s pandemijom, javljaju agencije.

“Naš model društvenog uređenja stavljen je na kušnju, no ipak odolijeva, a program cijepljenja u cijelosti se razvija: osigurali smo više od pet milijardi doza za sljedeće dvije godine”, rekao je Komisijin povjerenik za promicanje europskog načina života.

“To su cjepiva koja su pouzdana, znanstveno provjerena i potvrđena od strane neovisnih tijela. Sada moramo uvjeriti sve one građane koji se nisu cijepili da to učine”, kazao je Schinas.

“Zajedno moramo napraviti još taj zadnji korak i uspjet ćemo”, zaključio je Grk.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je u trenutku kada se broj zaraženih povećava ključno osigurati učinkovite mjere, naglasivši da se to posebno odnosi na adekvatno provođenje kampanje cijepljenja.

 
index Instagram400x230 youtube