Produžen mandat EUFOR-u u BiH

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu navečer jednoglasno s 15 glasova ZA Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine, zbog čega su brojni predstavnici izrazili žaljenje, ali i naglasili da njegov izvještaj o BiH oslikava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se BiH sada nalazi.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Rivière kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Europske unije te iako su danas političke tenzije prisutne, Francuska podcrtava europsku perspektivu BiH.

Mir i stabilnost na europskom kontinentu su veoma važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje, dodao je i pozvao političke vođe da pređu preko podjela i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izborne reforme, principe koji će osigurati nediskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira te smatra da svi politički partneri mogu imati koristiti od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je da joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen te je zahvalila Schmidtu i njegovom izvještaju u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i surađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to kao ni za poticanje genocida, prenosi Fena.

BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju, zaključila je.

 
index Instagram400x230 youtube