Najveće curenje dokumenata ikad: Otkriveno tajno bogatstvo svjetskih vođa

Pandorini dokumenti naziv su za novo curenje dokumenata koji otkrivaju tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa, i bivših i sadašnjih, te više od 300 dužnosnika diljem svijeta.

Među njima su Tony Blair, Andrej Babiš, Vladimir Putin i njegovi suradnici. Ima i Hrvata. Među njima su i jordanski kralj Abdullah II., indijska superzvijezda kriketa Sachin Tendulkar, kolumbijska pjevačica Shakira, njemački supermodel Claudia Schiffer, ruski televizijski režiser i producent nominiran za Oscara Konstantin Ernst te talijanski mafijaš Raffaele Amato s nadimkom Debeli Lell, piše Oštro.

Podaci, među ostalim, otkrivaju da je jordanski kralj Abdullah II. nagomilao tajno bogatstvo od 70 milijuna dolara u nekretninama po SAD-u i Velikoj Britaniji, prenosi index.hr.

Također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradili 360.000 eura izbjegavši plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, tako što su kupili offshore-tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Putin povezan s nekretninama u Monaku

Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s nekretninama u Monaku i otkrivaju da češki premijer Andrej Babiš, koji idući tjedan izlazi na izbore, nije prijavio investicijsku offshore-kompaniju preko koje je kupio dvije vile na jugu Francuske za 14 milijuna eura.

Specijale o Pandorinim dokumentima objavili su BBC, Guardian, koji su vodili istragu u Velikoj Britaniji, te Washington Post i preko 100 medija diljem svijeta.

Radi se o najvećoj globalnoj novinarskoj suradnji u povijesti, predvođenoj Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima, među kojima je i portal Oštro. Kako navodi ICIJ, dokumente o transakcijama, među kojima ima i legalnih, prikupljalo je više od 600 novinara u 117 zemalja svijeta.

Na temelju 12 milijuna dokumenata otkriveno je da se imovina vrijedna bilijune dolara skriva u poreznim oazama po cijelom svijetu. Svjetske vođe i razni dužnosnici ili ljudi povezani s njima imaju skriveno bogatstvo, izbjegavaju plaćanje poreza, peru novac.

PANDORINI DOKUMENTI: VUČIĆEV BLISKI SURADNIK KUPIO JE 24 APARTMANA NA CRNOM MORU

Novinari KRIK-a i mreže OCCRP još su 2015. godine otkrili da je Siniša Mali, tada gradonačelnik Beograda, a danas ministar financija Srbije, kupio 24 luksuzna stana u bugarskom ljetovalištu.

PANDORINI DOKUMENTI: ĐUKANOVIĆI SKRIVALI VLASNIŠTVO U VIŠE OD PET DRŽAVA

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva da se u Pandorinim dokumentima krije ime Mila Đukanoviće i njegove obitelji.

PANDORINI DOKUMENTI: TAJNI DVORAC ČEŠKOG PREMIJERA BABIŠA NA FRANCUSKOJ RIVIJERI

Pandorini dokumenti otkrivaju kako je češki premijer Andrej Babiš, koji se naziva čovjekom iz naroda i borcem protiv elita, sakrio vlasništvo nad luksuznim imanjem na francuskoj rivijeri.

TKO SE JOŠ SPOMINJE U PANDORINIM DOKUMENTIMA?

BBC piše da se u dokumentima spominje oko 35 bivših i sadašnjih svjetskih vođa, čiju je imovinu istražilo više od 100 novinara.

Među njima su kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i šest članova njegove obitelji koji su vlasnici više offshore-kompanija. Novinari su otkrili njihovu povezanost s 11 kompanija, od kojih jedna ima imovinu vrijednu 30 milijuna dolara.

BBC piše da se iz dokumenata čini da je odvjetnička tvrtka koju je osnovao ciparski predsjednik Nicos Anastasiades prikrivala pravog vlasnika više offshore-kompanija te da se radi o bivšem ruskom političaru koji je optužen za pronevjeru. Odvjetničko društvo to demantira.

Dokumenti otkrivaju i da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky imao offshore-kompaniju, ali je neposredno prije pobjede na izborima 2019. godine prenio svoj vlasnički udio drugoj osobi

“Pandorini dokumenti su Panamski dokumenti na steroidima. Pandorini dokumenti pokazuju da oni koji bi mogli okončati porezne oaze imaju koristi od njih. Dokumenti otkrivaju tajne tvrtke više od 300 političara iz više od 90 zemalja.

Oni kupuju nekretnine, trguju dionicama, kupuju kuće, automobile, umjetnička djela”, rekao je Gerard Ryle, prvi čovjek ICIJ-a.

PUTINOVA LJUBAVNICA KUPILA LUKSUZNI APARTMAN U MONACU?

Washington Post piše da su novinari otkrili kupovinu luksuznog apartmana u Monacu koji bi mogao biti povezan s Vladimirom Putinom jer je vlasnica Ruskinja koja navodno ima s njim dijete. Dodaju da im niti Ruskinja niti Kremlj nisu odgovorili na upit.

KAKO SU BLAIROVI KUPILI SVOJU KUĆU OD 6.45 MILIJUNA FUNTI?

BBC piše kako su Tony Blair i supruga uštedjeli 312.000 funti poreza prilikom kupnje nekretnine u Londonu. Zgrada od četiri stana sada je pravno u vlasništvu tvrtke Cherie Blair i njezine zaklade za žene.

Kako su to uspjeli?

Nekretnina je bila u vlasništvu offshore-kompanije. Umjesto da kupi nekretninu direktno, Blair je otvorila tvrtku u Velikoj Britaniji, koja je kupila onda tvrtku koja je bila vlasnik nekretnine te je tako tvrtka Cherie Blair postala novim vlasnikom nekretnine. Na kupnju tvrtke ne plaća se porez, stoga Blairovi nisu platili porez.

BBC piše da je Cherie Blair rekla da su prodavači inzistirali na tome da se nekretnina proda preko tvrtke drugoj tvrtki.

 
index Instagram400x230 youtube