Sašenku Sadikoviću dvije zlatne medalje u Maroku na "Tjednu inovacija IWA"

U glavnom gradu Maroka završen je „Tjedan inovacija IWA“, na kojoj su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine predstavili 10 inovacija i nagrađeni sa 8 zlatnih medalja i dva specijalna priznanja!

To je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od ratne, 1995. godine!

Budući da svaka od osam zlatnih medalja ima jednaku vrijednost, abeceda nalaže da se poštuje jednakost u takvom redoslijedu predstavljanja, navodi BHRT.

Mladi bračni par Halilović, iz Kladnja, prvi put je  predstavio svoje inovacije na nekoj izložbi izvan BiH: supruga Amra „Električni zastor protiv insekata i glodavaca“, a suprug Avdo „Set za spašavanje putnika u prometnim nesrećama“.

Sarajka Dragana Janković pozlaćena je za inovacije u domenu laboratorijskog ispitivanja kvaliteta betona, konkretno za „Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i za „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka”. Cazinka Meliha Klopić Murtić nagrađena je za „Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište“.

Zlatne medalje za obje svoje inovacije dobio je i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, jednu za „Zaštitna masku protiv virusa Covid-19“ drugu za „Netopivi fišek za sladoled“.

Elma Selimbašić, iz Kladnja nagrađena je za „Dron za traganje i zaštitu životinja na daljinu“. Bh. znanstvena zajednica obogaćena je posebnim priznanjem, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“; autori su tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Posebno priznanje dobio je i Husein Hujić, jedan od osnivača, danas glavni tajnik Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija za, kako je naznačeno u diplomi, „vodeću ulogu u seriji uspjeha inovatora Bosne i Hercegovine i za njegovu primjernu kooperaciju na planu promocije inovatorstva i inovatora širom svijeta“.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 14 Rujan 2021 22:09
 
index Instagram400x230 youtube