Rusi ne daju cjepivo Federaciji BiH zbog Komšića i Džaferovića

Ruski investicijski fond (RDIF) tjednima osporava i usporava isporuku cjepiva Sputnjik V za Federaciju BiH, doznaje Večernji list.

Glavni razlog za to je što ova ruska državna institucija ne želi uopće komunicirati s bilo kim tko ima političke veze s dvojicom članova Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

U nekoliko dosadašnjih sastanaka traženi su stalno dodatni razlozi i uvjeti da Ruska Federacija (ne) isporuči cjepivo u Federaciju BiH. A onda je jedan od predstavnika ruske institucije ustvrdio kako je rezultat tihog bojkota ustvari povezan s Džaferovićevim i Komšićevim bojkotom šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Hoće li se stvari nastaviti odvijati u tome pravcu i dalje moglo bi se znati već početkom sljedećeg tjedna kada se očekuje nastavak razgovora oko uvjeta isporuke spasonosnog cjepiva protiv zaraze koronavirusom. Čak je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u intervju za Večernji list ovoga tjedna ustvrdio kako se odluke o isporuci cjepiva donose politički, te da nije bilo inteligentno odbiti susret s Lavrovim za vrijeme njegova nedavnog posjeta BiH.

Podsjetimo, sredinom prosinca članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koi je inače nametnut Hrvatima od strane Bošnjaka, odbili su se sastati sa šefom ruske diplomacije koji je bio u službenom posjetu BiH.

“Želimo na ovaj način očuvati dostojanstvo i ponos naše domovine BiH”, kazao je Džaferović. Nekoliko mjeseci kasnije kada su u Republiku Srpsku stigla ruska cjepiva, Federacija BiH i njezini građani ispaštaju “patriotizam” dvojice po mnogima bošnjačkih članova državnoga vrha.

 
index Instagram400x230 youtube