Hrvatska na korak od ukidanja američkih viza

Vize za SAD, ako ih se u rujnu izda još 2000, odlaze u povijest, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da je Hrvatska na korak od ukidanja američkih viza.

Ministarstvo vanjskih poslova RH poslalo je zamolbu državnim službenicima i ljudima iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za američku vizu. Oni će je gotovo sigurno dobiti i tako pomoći da se stopa odbijenica do kraja rujna spusti ispod tri posto, što je zadnji uvjet koji hrvatska mora ispuniti, navodi dnevnik.

Hrvatska je bila nadomak ispunjavanju tog uvjeta, no pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i broj zahtjeva za vizama smanjila na minimum. Poziv Ministarstva način je da se nadoknadi taj manjak.

Vremena ima malo jer Amerikanci fiskalnu godinu, tijekom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. rujna.

Dohvatimo li taj datum, vize se ukidaju sljedeće godine. Propusti li Hrvatska ovaj vlak, sada kad je nadomak cilju koji čeka od proglašenja neovisnosti, ulazi se u novu fiskalnu godinu i cijeli postupak računanja stope odbijenica počinje ispočetka.

A da bi se došlo do sad vrlo izglednog cilja, trebalo je zadovoljiti uvjete – imati dobre političke odnose te ispuniti tehničke standarde, a to uključuje tehničku opremljenost, dobro funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka, putovnice najvišeg standarda, donosi Večernji list.

 
index Instagram400x230 youtube