EU neće otvoriti granice za državljane BiH

Europska unija tek će sljedeći tjedan razmatrati popis trećih zemalja kojima je, u odnosu na epidemiološku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko vanjskih granica Unije.

O tome će se razgovarati na sastanku veleposlanika zemalja članica, zakazanom za 2. rujna a ne očekuje se da će popis zemalja biti promijenjen.

Kao traženi kriterij prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi treba biti ista ili bolja od prosjeka EU, ali i mjere zaštite tijekom putovanja, kao i princip reciprociteta.

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja popisa, pravo svake zemlje članice EU odlučiti kako će implementirati preporuke, odnosno prihvatiti ili odgoditi mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemalja na njihovu teritoriju.

Bosna i Hercegovina će, sasvim izvjesno, ostati na popisu zemalja čijim je državljanima zabranjen slobodan ulazak u EU, jer je tijekom desetak posljednjih dana došlo do ponovnog rasta broja zaraženih. Susjedna Srbija ima veće šanse da bude skinuta s popisa, jer je nekoliko posljednjih dana prikazivala osjetan pad broja zaraženih i na pragu je postavljenog kriterija Europske unije.

Inače, odluka Europske unije ponovo će se razmatrati nakon 15 dana, odnosno 17. rujna.

 
index Instagram400x230 youtube