ŽZH: Cijepljenje će biti uvjet pri upisu u vrtiće?

Epidemiologinja Andrea Jurić kazala je da bi u ŽZH u budućnosti moglo doći do izmjena te postoji mogućnost da cijepljenje bude uvjet pri upisu u vrtiće.

Izbjegavanje obveznog cijepljenja djece te propaganda o štetnosti zaštitnog cjepiva postaju sve veći problem u BiH, piše Večernji list.

Niska stopa cijepljenja i propuštanje redovitih cjepiva jedan je od razloga zbog kojih nam se vraćaju “zaboravljene bolesti”, kažu stručnjaci. Cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obvezu u BiH, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su novčane kazne do 2.000 maraka, međutim, nema podataka o kažnjenom broju roditelja, piše Večernji list BiH.

Epidemija ospica proglašena je u Tuzli, Živinicama te Sarajevskoj županiji. Broj zaraženih ospicama u Republici Srpskoj raste, pa je tako do 22. ožujka u ovom entitetu prijavljeno 30 slučajeva. Kako su izjavili iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, najviše prijavljenih slučajeva je u Banjoj Luci i Bijeljini – po 14, dok je u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru prijavljen po jedan slučaj zaraze.

Dodaju da je najveći broj oboljelih starosti od jedne do četiri godine, čak 11 mališana, dok su među oboljelima i dvije bebe mlađe od godinu dana. Osim epidemije ospica, Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije donijelo je 12. ožujka odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti hripavca za područje ove županije.

Do proglašenja epidemije bolesti koju se donedavno smatralo iskorijenjenom došlo je nakon povećanog broja slučajeva i preporuke Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Prema podacima ZJZ TŽ-a, od 29. prosinca prošle do 23. veljače ove godine registrirano je 170 slučajeva oboljelih od ospica, a kako su istaknuli stručnjaci, najveći uzročnik je necijepljenje.

Broj cijepljenih u FBiH iznosi 65,4 posto za prvu dozu MRP cjepiva i 66,9 posto za drugu dozu, dok u RS-u iznosi 83,7 posto za prvu i 86,4 posto za drugu dozu MRP cjepiva. Postotak redovito cijepljene djece u Bosni i Hercegovini daleko je ispod preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ospice su vrlo opasna bolest, odnosno najzaraznija dječja bolest jer jedno dijete zarazi prosječno osmero djece, a kako navode stručnjaci, najveći razlog alarmantnosti ove situacije jest što roditelji ne žele cijepiti djecu.

Stanje u ŽZH

Epidemiologinja Andrea Jurić kazala je za Avaz kako je najmanje djece cijepljeno u Zapadnohercegovačkoj županiji te kako se trend pogoršao nakon COVID-a. U ovoj županiji zdravstvena i sanitarna inspekcija rade punom parom, uveli su dane otvorenih vrata, pojačan je nadzor i kontaktiraju roditelje koji nisu cijepili djecu.

Imamo više od 20 slučajeva oboljelih od velikog kašlja u ovoj godini, a broj i dalje raste, dok više od 90 posto slučajeva čine upravo necijepljena djeca. Trend se nastavlja i možemo očekivati povremene epidemije i u idućim godinama. Da bi se popravila ovako niska procijepljenost, mora proći nekoliko godina, a tih nekoliko godina mi ćemo biti u velikom riziku da se češće događaju ovakve epidemije, kazala je Jurić.

Ističe da je u 50 posto slučajeva necijepljene djece cijepljeno samo prvom dozom cjepiva protiv hepatitisa B i BCG-om u rodilištu, poslije toga postotak naknadnih imunizacijskih aktivnosti opada kako raste dob.

Kako raste broj oboljelih tako se i pojačava cijepljenje. Moguće je da će doći do izmjena u Zapadnohercegovačkoj županiji, postoje prijedlozi da cijepljenje bude uvjet pri upisu u vrtiće, ali vidjet ćemo što će vlasti odlučiti, rekla je dr. Jurić.

Ukazala je na potrebu za cijepljenje djece zbog opasnosti od trajnih posljedica na njihovo zdravlje, a roditeljima je savjetovala da djecu, ako primijete da imaju osip i povišenu temperaturu, ne vode u škole i da kontaktiraju s liječnicima.

 
index Instagram400x230 youtube