Tresla se gora, rodio se miš! Schmidt nameće samo tehničke izmjene Izbornog zakona?

Izgleda da je visoki predstavnik Christan Schmidt "prelomio"!

Kako je za IKS Portal potvrdio visoki dužnosnik iz BiH,  nametnut će samo dio planirane odluke - onaj koji se tiče detaljnih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Dio koji je izazvao žestoke proteste bošnjačkih nacionalista i unitarista, a tiče se praga od 3 posto za izbor u Dom naroda Parlamenta entiteta F BiH, za sada, "ostavio je po strani".

Prema više dostupnih izvora, visoki se predstavnik dugo mislio, te je kako navodi izvor odlučio da u ovom "turnusu" nametne samo izmjene Izbornog zakona BiH. 

Ipak, neki od sugovornika upozoravaju i da je moguće da - u zadnjem trenutku - Schmidt iskoristi Bonske ovlasti da "popegla" i taj dio odluke.

Promjene Izbornog zakona koje namjerava nametnuti visoki predstavnik tiču se integriteta izbornog procesa.

Uvodi se kazna od do 30.000 KM, Središnjem izbornom povjerenstvu daje se pravo da se s kandidatske lise ukloni osoba koja je osobna odgovorna za kršenja, a tu je i mogučnost da se isključi stranka ili stranke ili koalicije, kao i nezavisni kandidat ili kandidati koji krše Izborni zakon BiH.

Visoki predstavnik između ostalog mijenja dio zakona koji se odnosi na imenovanje članova Općinske izborne komisije.

“U slučaju da se imenovanje novog člana Općinske izborne komisije ili člana koji ga zamjenjuje ne izvrši u zakonom propisanom roku, dopušta se SIP BIH da izvrši njihovo imenovanje”, navodi se u odluci.

U Izborni zakon se dodaje i novi stav, prema kojem je zabranjena zloupotreba prava na sudjelovanje u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem iz člana 7.3 ovog zakona.

Izmjenama zakona nositelju izborne dužnosti nije dozvoljena ni zloupotreba javnih resursa, što uključuje:

a) uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanje poslova tokom radnog vremena radi promociju kandidata ili političkih subjekata;

b) korištenje prostorija javnih institucija i tijela za radnje predizborne kampanje, pri čemu korištenje istih prostorija nije garantirano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uvjetima;

c) korištenje sredstava komunikacije, informativnih usluga, uredske opreme javnih ustanova i tijela za izbornu kampanju;

d) korištenje prijevoznih sredstava u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili općinskih organa i organizacija bez naknade ili po sniženoj cijeni za kampanju. Ova odredba neće se primjenjivati ​​na prijevoz pojedinaca koji su pod režimom posebne zaštite utvrđene zakonom koji je predviđen kao dio sigurnosnih mjera koje se primjenjuju na visoke dužnosnike koji podliježu službenoj zaštiti koju pružaju nadležna tijela tokom obavljanja službenih dužnosti ili kada postupaju po službenoj dužnosti;

e) prikupljanje potpisa ili izbornu kampanju koju provode osobe koje obnašaju izabrane dužnosti ili su državni službenici, tokom službenih radnji ili događaja koje organizira javna institucija ili tijelo;

Također, nametnutom odlukom mijenja se i član kojim je zabranjeno lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije liste neovisnih kandidata ili neovisnog kandidata, kao i zlouptreba zakonskog prava sudjelovanja u radu biračkog odbora u ime jedne političke stranke protivno odredbi člana 2.19 ovog zakona tako što fiktivno predstavlja politički subjekt koji ima pravo na mjesto u biračkom odboru, u cilju favoriziranja drugog političkog subjekta koji nema pravo na mjesto u biračkom odboru.

Ova zabrana se odnosi i na članove biračkog odbora.

Izmjene Izbornog zakona BiH stupit će na snagu osam dana od dana objave na stranici OHR-a ili dan nakon tiskanja u Službenim novinama Bosne i Heregovine “što god od toga bude prvo”, piše u odluci, navodi N1.

Očekuje se da bi Christian Schmid odluku o četvrtom po redu posezanju za Bonskim ovlastima za godinu dana od kako je na mjestu visokog predstavnika, mogao objaviti danas. 
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 27 Srpanj 2022 14:01
 
index Instagram400x230 youtube