Propali pregovori o izbornoj reformi u BiH

Večernji list saznaje da su propali pregovori o izbornoj reformi u BiH.

Stranci koji su pokušali ujednačiti stavove domaćih lidera, povlače se iz pregovora. O izmjenama Izbornog zakona sada nastavljaju pregovarati domaći političari.

Stranke okupljene oko HNS-a BiH predložile su i od tome nemaju namjeru odustati da se članovi Predsjedništva BiH biraju uz elektorski model s dvije liste iz Federacije BiH, kao i da se izaslanici za državni Dom naroda biraju po sadašnjem modelu.

Bošnjački pak pregovarači odbili su nekoliko prijedloga međunarodne zajednice što uključuje i prijedlog kojega je formalno odobrila Venecijanska komisija.

Inače, pregovori u Neumu trebali su usmjeriti političku budućnosti BiH. Izjave nakon prva dva dana bile su optimistične, kako od strane međunarodne zajednice, tako i od strane bh. političari, međutim, do dogovora nije došlo.

U Neumu su od četvrtka do nedjelje sastančili  predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomat Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv u Neum.

Unatoč svim naporima, do dogovora nije došlo, tako da neće biti ništa od ”Neumskog dogovora”.

 

 
index Instagram400x230 youtube