DZ Ljubuški upoznao vijećnike i javnost s radom tijekom pandemije koronavirusa

Kako i na koji način funkcionira Dom zdravlja Ljubuški tijekom izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom, Gradskom vijeću Ljubuški, ali i cjelokupnoj javnosti, pojasnio je dr. Ivan Landeka, ravnatelj ove ustanove.

U izvješću koje je dostavljeno vijećnicima navodi se kako su predstavnici Doma zdravlja Ljubuški sudjelovali u radu Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi ZHŽ-a od sredine veljače 2020. godine te su pomno pratili epidemiološku situaciju na području Bosne i Hercegovine i u svijetu, sukladno čemu su donosili preporuke i odluke.

Održali su nekolicinu sastanaka s odgovornim osobama i djelatnicima Hitne medicinske pomoći, kojima je detaljno pojašnjena njihova uloga u prijevozu bolesnika u SKB Mostar, kao i pravilno korištenje zaštitne opreme.

Šalter za trijažu

U izvješću stoji i to kako je na glavnom ulazu u DZ Ljubuški, onda kada je to ocijenjeno potrebnim, postavljen šalter za trijažu svih osoba koje ulaze u ovu ustanovu te da se svi ostali ulazi trenutačno ne koriste.

Hitna medicinska pomoć radi 24 sata, u dežurama. Postignut je dogovor o tome tko je zadužen za pregledavanje febrilnih, a tko afebrilnih bolesnika, kao i onih koji su sumnjivi na Covid-19 infekciju.

Privremeno je, kako se nadalje ističeu izvješću, zatvorena ambulanta obiteljske medicine u Vitini, rad na Odjelima pedijatrije i ginekologije organiziran je po tjednima, a Odjel stomatologije radi hitne intervencije u prvoj smjeni, piše Bolji Ljubuški.

Patronažna služba DZ Ljubuški pruža hitne usluge u domovima bolesnika, uz poseban naglasak na skrb oko onkoloških bolesnika, terapiju bola te antibiotsku terapiju. Iz ove ustanove naglašavaju kako se nisu odlučili na zaustavljanje rada patronažne službe, i to zbog procjene kako bi se, u suprotnom, dodatno opteretio rad Hitne medicinske pomoći.

Nabavka zaštitne opreme

Jedna od aktivnosti DZ Ljubuški odnosila se i na postavljanje šatora ispred glavnog ulaza u kojem se pregledavaju osobe sumnjive na Covid-19 infekciju, a u drugom dijelu šatora se obavljaju redovite intervencije, kao i vađenje krvi za laboratorijske pretrage.

Od samog početka pandemije, DZ Ljubuški je angažiran i oko nabavke zaštitne opreme za djelatnike. Jedan dio opreme su dobili od privatnih firmi te Federalne uprave civilne zaštite, a dio opreme osigurala je Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

A kako se u sklopu DZ Ljubuški nalazi i Centar za palijativnu skrb, posebna pažnja je posvećena zaštiti palijativnih bolesnika, zabranjeni su posjeti, a svi djelatnici koriste propisanu zaštitnu opremu.

Testiranja se, pak, obavljaju preko mobilnog tima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, odnosno uzimaju se brisevi grla i nosa na koronavirus.

Dobra suradnja

Budući da je izvješće zaključeno prije turbulentnih događanja u DZ Ljubuški po pitanju koronavirusa, dr. Ivan Landeka je dodatno obrazložio gradskim vijećnicima trenutačno stanje na području Grada Ljubuškog, a koji je, prema dosadašnjoj evidenciji, bez ijednog slučaja zaraze.

Zaključno, u izvješću je istaknuta vrlo dobra suradnja sa Stožerom civilne zaštite Grada Ljubuškog i gradskim sanitarnim inspektorom, kao i s policijskim službenicima PU Ljubuški. Upućena je i zahvala svim zdravstvenim djelatnicima koji predano, odgovorno i bespogovorno obavljaju svoje radne zadatke, prvenstveno u Hitnoj medicinskoj pomoći.

 
index Instagram400x230 youtube