Dr. Ivan Landeka o rezultatima testiranja te zaraznom potencijalu virusa...

U Ljubuškom još nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kako je za Radio Ljubuški danas rekao dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja i član županijskog Stožera Civilne zaštite, tijekom jučerašnjeg dana obavili su pet testiranja na novi koronavirus.

„Jučer u popodnevnim satima smo dobili informaciju da su svi testovi negativni. Danas ćemo obaviti još dva testiranja preko mobilnog tima Zavoda za javno zdravstvo naše županije. Jedan od ta dva je bolesnica koja je bila hospitalizirana na Ortopediji SKB-a Mostar zbog frakture kuka te smo dobili informaciju da se ta osoba zbog cjelokupne situacije na odjelu ortopedije koja se prati ovih dana u medijima, mora testirati na koronavirus“, rekao je Landeka.

On dodaje kako su preko županijskog Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi informirani o preporuci federalnog ministra zdravstva da se skrati dužina trajanja karantene s 28 na 14 dana.

„U tom dopisu je navedeno i da svi se svi putnici koji provedu 14 dana u karanteni moraju testirati na koronavirus prije izlaska“, rekao je Landeka i podsjetio kako su od ove naredbe izuzeti vozači, strojovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, osobe u pograničnom prometu i prekogranični radnici.

Od karantene se izuzimaju i teško bolesne osobe u medicinskom transportu.

Osvrnuo se i na stanje u Hrvatskoj gdje se razmišlja i razgovara o opuštanju nekih mjera.

„Isto tako stručnjaci medicinske struke upozoravaju da se ljudi, ako do popuštanja dođe, ne smiju previše opustiti misleći da je pandemija prošla jer će to uzrokovati povećanje broja oboljelih. U Republici Hrvatskoj su prvi slučajevi zabilježeni ranije od naše države, pa kod nas još nije vrijeme za takve odluke, ali vrlo je značajno da je kod nas broj oboljelih linearan, a ne eksponencijalan što nam je pokazatelj da dosadašnje mjere itekako imaju smisla za sprječavanje ovakve bolesti“, navodi Landeka.

Podsjetio je i na veliki zarazni potencijal novog koronavirusa.

„Prof. Dragan Primorac je danas u jednim dnevnim novinama izjavio kako je potencijal širenja ove bolesti 5,7, što znači da svaki inficirani može zaraziti 5,7 novih osoba, a svakih 6 do 7  dana će se broj oboljelih udvostručiti. Zbog usporedbe, kod „španjolske gripe“ koja je odnijela oko 100 milijuna života taj potencijal je bio između 1,4 i 2,8, kod SARS-a je bio negdje od 2 do 5, a kod sezonske gripe koju su mnogi uspoređivali s ovim virusom je taj potencijal 0,9 do 2,1. Znači, jasno je potvrđeno da je potencijal širenja ovog virusa puno veći od virusa s kojima smo se mogli susretati ranije, što pokazuje zašto restriktivne mjere moraju biti na snazi i da je to jedini način da se spriječi širenje ovog virusa“, rekao je Landeka.

 
index Instagram400x230 youtube