Dr. Landeka: Desetak sugrađana se javilo koji su imali kontakt s oboljelm iz Čitluka, te će biti testirani...

Istaknuto Dr. Landeka: Desetak sugrađana se javilo koji su imali kontakt s oboljelm iz Čitluka, te će biti testirani...

U današnjem izvješću za Radio Ljubuški dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, član Stožera Civilne zaštite ZHŽ-a  i Stožera civilne zaštite grada Ljubuškog  je, među ostalim, kazao:

„Tijekom jučerašnjeg dana pristigli su nalazi testiranja osam uzoraka na korona virus i sa zadovoljstvom možemo reći da su negativni. Među tim uzorcima su bili uzorci šest naših djelatnika koji su bili 14 dana u samoizolaciji. Jučer su uzeta i tri druga uzorka te smo navečer i za njih dobili rezultat da su negativni.

Tijekom jučerašnjeg dana javilo se naših desetak sugrađana koji su primarni ili sekundarni kontakti  oboljelih osoba s područja općine Čitluk, zajedno sa gradskim sanitarnim inspektorom uzeli smo epidemiološke podatke te će oni biti jutros testirani. Moram naglasiti da smo imali vrlo neodgovorno ponašanje pojedinaca na području Ljubuškog koji nisu iz našega grada, koji su znali da su bili u kontaktu s oboljelim, a nisu se stavili u samoizolaciju, pa čak ni nakon testiranja  do dolaska rezultata, nego su svojim ponašanjem ugrozili  naše sugrađane.

Takvo ponašanje u  ovim situacijama je nedopustivo, jedna  osoba može dovesti vrlo lako do nekoliko desetaka oboljelih osoba  na što smo već upozoravali nebrojeno puno puta.

Želio bih ovdje spomenuti još jednu vrlo bitnu stvar. Na primjeru u Republici Hrvatskoj vidimo  koliko je opasno kada imamo zaražene osobe u domovima za starije i nemoćne kojih imamo nekoliko na području Ljubuškog . Naravno u sklopu  Doma zdravlja djeluje i hospicij gdje brinemo o još težim palijativnim bolesnicima ,koji su i onako životno ugroženi  svojom teškom bolešću. Nadležne osobe su, vjerujem, kako u javnim tako u privatnim ustanovama tog tipa poduzele sve moguće mjere, od potpune zabrane posjete, dezinfekcije, nošenja  zaštitne odjeće do socijalne distance kako do zaraze izvana ne bi došlo. Molimo rodbinu svih onih koji su smješteni u takve ustanove da poštuju apsolutno sva pravila koja su propisana, ali bih želio uputiti apel svim djelatnicima  koji rade u takvim ustanovama .

Najveća mogućnost unosa infekcije u staračke domove u ovom trenutku je nažalost, preko djelatnika koji pomažu starim i nemoćnim osobama, isto kao što je to slučaj kod djelatnika u zdravstvenim ustanovama. 

Sve vas iskreno molimo da u bliskom kontaktu sa vašim štićenicima ali i kolegama na poslu, cijelo vrijeme nosite zaštitnu opremu. Važno je ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, glavobolju, proljev, ako neko u vašoj obitelji ima slične simptome, ako se član obitelji nalazi u samoizolaciji ili je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom, da to odmah dojavite svojim nadređenima i da ne dolazite na posao. Ne dolazite u takvom slučaju na posao, jer to vas ali i štićenike domova može ozbiljno, pa i životno ugroziti!

Ako bi se uz sve ove poduzete mjere infekcija pojavila u ovakvim ustanovama jučer smo na Stožeru Civilne zaštite grada Ljubuškog razgovarali o alternativnim  rješenjima za ovakve situacije.

Iako svaki dan kao papagaji ponavljamo jedne te iste stvari, vrlo je važno da se ne opuštamo !

Vidjeli ste da je susjedna županija Hercegovačko-neretvanska praktično uvela karantenu , odnosno zabranu kretanja među općinama i gradovima uz značajnu restrikciju izdavanja propusnica za kretanje, policijske punktove na ulazima u gradove i općine  itd.

To je jedna restriktivna  mjera, oni su procijenili da je ona u ovom trenutku potrebna vidjet ćemo kakva će biti procjena o ovoj mjeri  na Stožeru Civilne zaštite Županije  Zapadnohercegovačke .

Vidite da se mjere pooštravaju ili u najboljem slučaju ostaju kakve su bile proteklih dana tako da još jednom molimo za maksimalnu ozbiljnost i odgovornost svakog člana naše zajednice“, kazao je dr. Landeka.

Poslijednja izmjena danaPetak, 10 Travanj 2020 12:07
 
index Instagram400x230 youtube