Duge cijevi i policijski šefovi iz čitave države u Ljubuškom na sastanku o sigurnosnoj situaciji

Istaknuto Duge cijevi i policijski šefovi iz čitave države u Ljubuškom na sastanku o sigurnosnoj situaciji

Mnogi Ljubušaci su se iznenadili jer su jučer ispred hotela Bigeste mogli vidjeti policajce naoružane dugim cijevima, pa su se svi pitali o čemu se tu radi, no čini se da je riječ o pripadnicima osiguranja koji su čuvali visoke goste.

Naime, u Ljubuškom je održan sastanak policijskih šefova iz čitave države, a jedna od tema bila je migrantska kriza.

Riječ je o redovitom sastanku Koordinacije ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara županijskih ministarstava, a ovaj put održavao se u utorak i srijedu u Ljubuškom.

Kako piše Bljesak.info, na sastanku je naglašeno da je prošla godina bila u znaku migrantske krize zbog velikog priliva i boravka migranata na područjima Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, prenosi Hip.ba.

Prilivom velikog broja migranata na području Federacije BiH, navode iz FUP-a, došlo je do narušavanja sigurnosne situacije.

Sigurnosna situacija tako se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja na područjima gore navedenih županija.

”Migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažni identitete koji je teško provjeriti obzirom da se provjere vrše isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a isti uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom kao što je Irak, Sirija i Afganistan. Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije obzirom da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata vrši uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela”, istaknuo je Zamjenik direktora FUP-e, Ensad Korman.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 27 Veljača 2020 09:48
 
index Instagram400x230 youtube