Ljubuške majke udovice dobit će svoj spomenik

Gostujući u blagdanskom izdanju programa Radija Ljubuški, gradonačelnik Nevenko Barbarić najavio je niz aktivnosti čija je realizacija planirana u 2020. godini, a među njima je i postavljanje spomenika majkama udovicama Drugog svjetskog rata i poraća iz Ljubuškog.

Spomenik bi se trebao nalaziti u blizini zgrade Gradske uprave, a kako je kazao gradonačelnik Barbarić, brojni su razlozi zašto ovaj projekt nije dosad realiziran.

Podsjetimo, ideja o gradnji spomenika potekla je od pok. Ante Milasa koji je imao dvije godine kada mu je otac 1945. godine poginuo, a njegova majka Anica ostala je udovica s osmero djece.

Izrada spomenika povjerena je akademskom kiparu Stjepanu Skoki iz Ljubuškog, a na spomeniku će biti uklesani i stihovi hrvatskih pjesnika koje je odabrao i pripremio Veselko Koroman, hrvatski književnik i pjesnik, također iz Ljubuškog.

U idejnom rješenju spomenika uvjetovano je da budu minimalno četiri lika (majka s troje djece) koji će simbolizirati vrijeme žudnje za životom, tihu patnju, ufanje, vjeru i ljubav u Boga, piše Bolji Ljubuški.

Iz Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća, koja je nositelj ovog projekta, ističu kako je izgradnja spomenika najmanje što se može učiniti za ove heroine svoga vremena. U Ljubuškom ih je, naime, bilo 758, dok je 2.227 djece ostalo bez svojih očeva.

 

 
index Instagram400x230 youtube