Održana javna rasprava o Zapadnoj obilaznici Ljubuški

Ljubuški bi u roku od dvije godine trebao dobiti Zapadnu obilaznicu, istaknuo je danas za Radio Ljubuški Muhidin Ćuprija ispred Javnog Poduzeća Ceste Federacije BiH nakon javne rasprave o izgradnji ove obilaznice.

Prije ulaska u gradnju obilaznice, potrebno je obaviti postupak izuzimanja zemljišta na planiranoj trasi, pa se na današnjoj javnoj raspravi Gradskoj vijećnici u Ljubuškom okupio velik broj zainteresiranih građana, ponajprije posjednika i vlasnika nekretnina na planiranoj trasi.

Pritom se razvila živa rasprava.

Raspravu je otvorio pomoćnik gradonačelnika Ljubuškog Damir Kozina, koji je istaknuo kako je Grad Ljubuški zemljište koje se naslanja na Zapadnu obilaznicu prenamijenio iz poljoprivrednog u građevinsko.

„Samim time, povećana je vrijednost vašeg zemljišta i vaših nekretnina na toj trasi“, rekao je Kozina okupljenima, a u raspravu se uključio i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić koji je pozvao građane da sudjeluju u procesu procjene vrijednosti zemljišta.

„Postupak eksproprijacije će voditi Gradska služba po nalogu Cesta FBiH. Pri procjeni cijene zemljišta će se priznavati procjena sudskog vještaka. Sudjelujte u procjeni tako da se procjene i vaši nasadi i dijelovi parcela. Svima koji ne budu zadovoljni, Gradska uprava će ponuditi u zamjenu građevinsko zemljište u istoj vrijednosti koje zemljišta se oduzima“, istaknuo je Barbarić.

Također je istaknuto kako će Ceste Federacije gledati svim posjednicima zemljišta na planiranoj trasi izaći u susret.

Ako primjerice netko ima parcelu čijih se 180 kvadrata nalazi na zemljištu koje se oduzima, a ostalo mu je 20 kvadrata, Ceste FBiH će gledati da se otkupi i tih 20 kvadrata“

Angažirati će se sudski vještak koji će procijeniti tržišnu vrijednost nekretnine sa svim nasadima. Procjena stalnih sudskih vještaka će biti dostavljena strankama. Svi će imati mogućnost na primjedbe, ako ljudi budu suglasni s cijenom, oni će potpisati sporazum o naknadi za izuzeto zemljište i to će im biti isplaćeno u roku od 15 dana“, objasnio je Muhidin Ćuprija koji je dodao kako je planirano već u 2020. godini krenuti s postupkom eksproprijacije.

Osim postupka eksproprijacije, danas je prezentiran i sustav kanalizacije koji će ići uz cestu. Kanalizacijska cijev će ići ispod ceste ili ispod pješačke staze uz cestu. Također, uz Zapadnu obilaznicu će biti izgrađen i kanal za odvod oborinskih voda.

Trasa Zapadne obilaznice bi trebala ići od kružnog toka koji će biti izgrađen na Vitinskoj ulici, sve do kružnog toka kod Novog groblja, kraj Vatrogasnog doma.

Gradonačelnik je istaknuo kako će ovaj projekt znatno rasteretiti Ljubuški u prometnom smislu, budući da se sada javljaju problemi kada kamioni koji dolaze preko graničnog prijelaza Bijača prolaze kroz grad.

Tijekom rasprave građani su postavljali brojna pitanja, neka vezana za ovaj projekt, neka vezana za sadašnje pripremne radove oko ceste na lokalitetu Plantaža, pa se tako pitalo zašto trasa zapadne obilaznice ne ide preko sadašnjeg makadamskog puta na Plantaži, na što je gradonačelnik odgovorio kako je ovaj plan trase ucrtan u dokumente još od 1972. Pitalo se kolika će biti širina ceste na novoj obilaznici, o udaljenosti rasvjetnih tijela od ceste na Plantaži itd.

 
index Instagram400x230 youtube