Rast proizvodnje maslina u Ljubuškom: Kvalitetno ulje osvaja tržište

Ljubuški postaje sve značajnije središte uzgoja maslina, a iz godine u godinu bilježi rast broja nasada. Lokalni proizvođači ulažu trud i znanje u sadnju novih stabala, što je doprinijelo prepoznatljivosti ove regije na karti proizvodnje maslinovog ulja.

Prema riječima lokalnih agronoma, klimatski uvjeti u Ljubuškom idealni su za uzgoj maslina. Blaga mediteranska klima s mnogo sunčanih dana te kvalitetno i dobro drenirano tlo omogućuju da masline sazriju u idealnim uvjetima, čime se osigurava proizvodnja ulja visoke kakvoće.

Kvaliteta ulja među najboljima

Sve više proizvođača iz Ljubuškog sudjeluje na regionalnim i međunarodnim natjecanjima u kvaliteti maslinovog ulja, gdje ulja iz ove regije osvajaju visoke ocjene i priznanja. Stručnjaci ističu da ulja proizvedena u ovom području imaju niski udio kiselosti, bogat i uravnotežen okus te izrazit miris svježe masline.

Potražnja za domaćim ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz Ljubuškog raste ne samo na domaćem, već i na inozemnom tržištu. Sve je više poljoprivrednika koji se okreću ekološkoj proizvodnji, osiguravajući ulje bez upotrebe kemijskih sredstava, što dodatno povećava njegovu vrijednost.

Budućnost maslinarstva u Ljubuškom

Uz podršku lokalnih vlasti i stručnjaka, maslinarstvo u Ljubuškom ima veliki potencijal za daljnji razvoj. Proizvođači se nadaju da će uz daljnja ulaganja u modernu tehnologiju i promociju na međunarodnim sajmovima uspjeti dodatno učvrstiti svoju poziciju na tržištu.

S obzirom na odlične rezultate dosadašnje proizvodnje, očekuje se da će Ljubuški u budućnosti postati jedno od najprepoznatljivijih područja za vrhunsko maslinovo ulje.

 
index Instagram400x230 youtube