Ljubušak general Željko Šiljeg o oslobađanju Jajca

Oslobađanje Jajca bila je simbolična kruna prve faze operacije VRO Maestral. Hrvatske snage su se zaustavile pred Mrkonjić Gradom u koji su tada mogle ući, no time bi zatvorili ovo raskrižje puteva i mogućnost izvlačenja neprijateljskih snaga iz šireg područja Drvara i samog Drvara.

Razbivši neprijateljske snage na ključnim pravcima prema Mliništima i Šipovu, Hrvatske snage u drugom napadnom ešalonu su nastavile u žestokom tempu goniti neprijatelja, piše Večernji.

- Jajce je bio jedan od bližih ciljeva operacije Maestral, međutim u tom bližem cilju trebalo je savladati određene prepreke a to su skoncentrirane neprijateljske snage na prijevoju Mliništa i najdominantniji objekt u zapadnoj Bosni planinu Vitorog - rekao je general pukovnik Željko Šiljeg.

Silina i brzina napredovanja, doveli su do užurbanog povlačenja neprijatelja sa šireg područja Jajca kojem je prijetilo odsjecanje i okruženje. Naime, slijedom prirodnih geografskih uvjeta, jedini pravac preko kojeg su se mogli izvući je bio Jajce - Mrkonjić Grad - Banja Luka.

Na pravcu Mliništa - Mrkonjić i na pravcu Šipovo - Jajce, postavljena je obrana koja je pokušavala usporiti napredovanje Hrvatskih snaga, no 13.rujna, 81. gardijska boja HV-a probija posljednje otporno točke na samom ulazu u Jajce.

- Vjerujem da na tom planinskom prijevoju su srpske snage pokušale organizirati obranu da bi zaustavile prodor hrvatskih snaga, no to im nije uspjelo - rekao je Šiljeg.

Oslobađanje Jajca bila je simbolična kruna prve faze operacije VRO Maestral. Hrvatske snage su se zaustavile pred Mrkonjić Gradom u koji su tada mogle ući, no time bi zatvorili ovo raskrižje puteva i mogućnost izvlačenja neprijateljskih snaga iz šireg područja Drvara i samog Drvara, koji su bili cilj 2 faze operacije Maestral.

- Hrvatske snage su nezaustavljivo napredovale i nisu dopuštale neprijateljskim snagama da se reorganiziraju ili zaustave bez obzira što je to bio brdskoplaninski teren ispresecjan vodenim tokovima i sa svim ostalim problemima koje takav teren nosi sa sobom - rekao je Šiljeg.

Poslijednja izmjena danaPetak, 13 Rujan 2019 09:29
 
index Instagram400x230 youtube