VIDEO| Osnivanje obrta u Ljubuškom u roku od 24h

Od nedavno, građani Ljubuškog mogu registrirati obrt putem interneta, što predstavlja novi korak gradske uprave u unaprjeđenju poslovnog okruženja i olakšavanju svakodnevnog života. Kroz platformu Digital Tax Free City, fizičke osobe sada mogu besplatno registrirati obrt u roku od 24 sata.

Gradonačelnik Ljubuškog, Vedran Markotić, istaknuo je da su sve potrebne odluke donesene na posljednjoj sjednici gradskog vijeća te je platforma već u funkciji. "Oslobodili smo naše sugrađane svih taksi za osnivanje obrta, a već prvog dana primili smo dva zahtjeva," rekao je Markotić za RTV Herceg-Bosne.

Registracija se obavlja jednostavno, uz nekoliko klikova i slanje tri dokumenta – ugovor o najmu, ugovor o vlasništvu prostora ili uvjerenje s porezne uprave. Ostali potrebni dokumenti automatski se povlače iz službenih evidencija, a postupak završava unutar 24 sata.

Ravnatelj HERAG-a, Radoslav Luburić, pohvalio je ovu inicijativu, ističući da će novom aplikacijom biti riješeni dosadašnji administrativni problemi. "Papiri su se morali predavati i ovjeravati, ali sada će registracija biti jednostavnija i brža," rekao je Luburić za RTV HB.

HERAG, u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada, provodi projekt "Partnerstvo do zapošljavanja", kojim se potiču mladi nezaposleni na osnivanje obrta. Projekt uključuje savjetodavne i financijske potpore, a plan je da se kroz dva ciklusa obučava 40 mladih ljudi, koji će dobiti financijsku podršku u iznosu od 7000 KM.

Pravo na sudjelovanje imaju punoljetne osobe iz Županije Zapadnohercegovačke, prvenstveno gradova Ljubuški i Široki Brijeg te Općine Posušje, koje su prijavljene kao nezaposlene.

 
index Instagram400x230 youtube