Zanimljive manifestacije u Ljubuškom koje ne smijete propustiti

U Gradu Ljubuškom se tijekom godine organiziraju razne manifestacije, od kojih su neke i međunarodnog karaktera čime se obogaćuje turistička ponuda te se doprinosi očuvanju i promociji prirodne i kulturno-povijesne baštine.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i brojnim prirodnim ljepotama kao i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, Grad Ljubuški ima velik turistički potencijal koji je posebice posljednjih godina prepoznat od strane cjelokupne lokalne zajednice. Kako bi obogatili svoju ponudu i privukli veći broj domaćih i stranih posjetitelja u različitim terminima tijekom godine Grad Ljubuški, JP Parkovi i Turistička zajednica Grada Ljubuškog organiziraju ili sudjeluju u organizaciji raznih manifestacija. Prilikom organiziranja manifestacija se značajno ističe aktivnost i jedinstveno djelovanje mnogobrojnih udruga koje djeluju na području grada. Hercegovina Travel Fest, prvi festival putopisa u Bosni i Hercegovini početkom svibnja na dva dana dovede u grad Ljubuški poznate putopisce i influencere iz regije koji svojim predavanjima i izlaganjima donesu dašak svijeta u Ljubuški i prenose svoja zanimljiva iskustva koja su stekli putujući svijetom. Predavanja tijekom Hercegovina Travel Festa privlače goste svojim sadržajem i obogaćuju kulturni život grada u razdoblju prije ljetne sezone.

Ljubuški Outdoor Festival je stekao tradiciju organiziranja i prerastao je u događaj međunarodnog karaktera. Ovaj festival promovira aktivni turizam u Ljubuškom koji je u posljednje vrijeme sve popularniji u suvremenom svijetu. Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojima se povezuje i revitalizira kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta. Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Festival nizom predavanja promovira sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. Također, sva udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenom imaju priliku prezentirati svoje aktivnosti za vrijeme trajanja festivala u okruženju vodopada Kravice.

Udruga Vinogradara i vinara Ljubuški organizira Trnjak fest. Udruga je zaštitila međunarodni dan trnjka na datum 17.06., te ima za cilj pozicionirati Trnjak kao lokalnu vinsku sortu, na regionalnoj međunarodnoj razini. Cilj festivala je da se ukaže na važnost lokalnih sorti i njihov potencijal, te da se podrže napori lokalne zajednice i vinara u očuvanju vinskog identiteta, ali i povećanje svijesti o lokalnim vinima i vinskim sortama.

Ljubuški Jazz Fest u Bosni i Hercegovini, a zasigurno i šire, prvi je festival koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične glazbe. Dakle, spiritus movens’ Ljubuški Jazz Fest-a su sedmodnevne radionice jazza, gdje se mladima koji pokazuju interes i sklonost ovoj vrsti glazbe, pruža prilika za edukaciju u jazzu. Radionice imaju slojevit i polaznicima prilagodljiv program. Na skupnim predavanjima rade se osnove teorije i harmonije jazza, muziciranje u ansamblima i jam sessioni. Individualna predavanja na instrumentu podrazumijevaju individualni pristup predavača svakom polazniku te se prilagođavaju sukladno predznanju i vještini polaznika. Festival naravno ima i koncertni segment ali on nije „razlog“ nego „posljedica“ festivala, odnosno demonstracija i rezultat radionica kao središnje točke Festivala na kojemu vrijedno radi Udruga Intro.

Kušaj ljubuška vina manifestacija je koju organizira Udruga vinogradara i vinara Ljubuški. Udruga vinogradara i vinara Ljubuški osnovana je 4. veljače 2019. godine u Ljubuškom i djeluje na prostoru Grada Ljubuškog, Zapadnohercegovačke županije. Od registracije udruge počinje organizirani rad, povećava se broj članova tako da je danas aktivno 9 vinarija koje su članovi udruge. Cilj udruge je okupljanje i organiziranje članova radi unapređenja i razvoja vinogradarske i vinarske proizvodnje, razmjene iskustava i pružanje pomoći putem predavanja za članove kao i za sve zainteresirane na području grada Ljubuškog za što uspješnijom proizvodnjom i plasmanom grožđa, vina i proizvoda od grožđa i vina. Upravo manifestacija Kušaj ljubuška vina, koju udruga s članovima i prijateljima organizira od svog osnutka, pruža lokalnom stanovništvu kao i stranim posjetiteljima mogućnost sudjelovanja na stručnim radionicama i predavanjima, nakon čega se mogu kušati vrhunska vina napravljena od autohtonih sorti.

Beer Fest Ljubuški nudi raznovrstan festivalski program koji je sadržajno prilagođen raznim dobnim skupinama. Osim bogate ponude piva koja uključuje preko 40 vrsta piva od različitih pivovara, posjetiteljima je dostupan i Food corner gdje se mogu probati vrhunski burgeri, kobasice i finger food koje za goste pripremaju neki od najboljih domaćih streetfood majstora. Večernji program je rezerviran za koncertne nastupe rock sastava. Beer Fest Ljubuški je jedinstven i zabavan događaj koji čini i obogaćuje dodatni sadržaj u gradu za sve posjetitelje.

Ljubuški Teatar Fest je prvi profesionalni teatarski festival u Ljubuškom, koji okuplja najbolje predstave iz regije od 2022. godine do danas. Osim predstava, festival organiziran od strane Udruge Ljubuški Teatar Fest nudi mogućnost dramskih radionica za djecu i mlade pod mentorstvom profesionalnih glumaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Festival se odvija u ljetnom periodu, najčešće od kolovoza do početka rujna u trajanju od 5 dana.

Advent u Ljubuškom je još jedna manifestacija koja tijekom blagdanskih dana okuplja lokalno stanovništvo u centru grada i nudi raznolike kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje. Na samom trgu župljani svih župa s područja grada zajednički pale četiri adventske svijeće, nakon čega se nastavlja druženje u ugodnom okruženju, uz bogatu gastro ponudu koja bude dostupna u ukrašenim adventskim kućicama te uz glazbeni program. Program manifestacije Advent u Ljubuškom čine nastupi dječjih zborova, priredbe djece svih vrtića s područja grada, edukativne radionice, projekcije filmova, lutkarske predstave, prigodno obilježavanje blagdana sv. Nikole i blagdana sv. Lucije, nastupi kulturno-umjetničkih društava te preostali kulturno-zabavni, sportski i humanitarni program.

Svi građani i posjetitelji se mogu okušati u ledenoj avanturi jer je besplatno klizalište dostupno tijekom svih trideset dana trajanja manifestacije. Bogato ukrašen grad se može promatrati i tijekom besplatne vožnje vlakićem, a rekreativci imaju poseban doživljaj promatrajući grad u blagdanskom ruhu trčeći stazom duljine 4,5 km u sklopu utrke „Advent Night Run“ koja iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja. Sve navedeno unaprjeđuje kulturni život grada te samim time potiče sve naraštaje na razvijanje svijesti o važnosti očuvanja i promocije prirodne i kulturne baštine.

 
index Instagram400x230 youtube