STIPE BOŽIĆ O OTKRIĆU U LJUBUŠKOM: Jama u Cernu izuzetno je vrijedna, nadam se nastavku istraživanja

Ljubušake je jučer ugodno iznenadila vijest o otkriću jame u ljubuškom Cernu, u kojoj je pronađena podzemna rijeka, kao i stari primjerci čovječje ribice.

Do ove jame doveo ih je Darinko Tomić Daćak, koji je za nju saznao od tamošnjih mještana, te je zamolio svog prijatelja Stipu Božića da sa svojim timom provede istraživanje.

Tako je Božić, uz ostale članove Speleološkog društva „Špiljar“ koje čine Tonći Rađa, Nikola Brnada i Vedran Vrtlar, istraživao jamu Golubinka.
Prilikom silaska došli su do sljedećih podataka: dubina jame na kraju kanala kojim protječe podzemna rijeka je 75 metara, a dubina ulazne okomice je 66 metara. Tlocrtna dužina istraženoga dijela jame je 200 metara, a visinska kota ulaza – 168 metara. Dubina vode u sifonskom jezeru na kraju kanala je, pak, preko 2 metra.

Nakon istraživanja, izjavu o ovom otkriću dao je i sam Stipe Božić.

„Jama u Cernu izuzetno je vrijedna, budući da bi protok rijeke koja je otkrivena mogao biti koristan za neko kasnije napajanje i slično. Najvažnije od svega je to da smo otkrili jedan novi prostor, kojim je posebno oduševljen Tonći Rađa, iskusni speleolog i biolog. On je silazio u stotine, ako ne i tisuće špilja i jama, ali ovakvo nešto nikada nije doživio – pronalazak izdašne rijeke u kršu. Prilikom istraživanja išli smo 200 metara podzemnim tunelom do jezera, nakon čega smo zaplivali i došli do kraja. Dalje bi trebalo zaroniti s bocama s kisikom, pa se nadam da će se to uraditi prilikom idućih aktivnosti, odnosno istraživanja“, kazao je Božić, legendarni alpinist, koji je gotovo cijeli svoj život dokumentirao kao pisac, fotograf, kamerman i televizijski redatelj.

Prilikom istraživanja pronađene su i ljudske kosti, a o svemu navedenom upoznata je gradska vlast, odnosno nadležne službe, koje će dati svoj doprinos kada je u pitanju nastavak istraživanja.

 
index Instagram400x230 youtube