Udruga Zaboravljeni branitelji [priopćenje]

Udruga Zaboravljeni branitelji - podružnica Ljubuški obratila se javnosti s priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Skupa sa širom javnosti svjedoci smo kako ovih dana Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević obilazi županije diljem Federacije BiH, kako bi se navodno uvjerio u provedbu novog Zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Ministar najavljuje i nadogradnju, odnosno dopunska prava za branitelje i to ciljano na skupinu ispod 57 godina. Još jedan je to dokaz da smo bili u pravu kad smo prilikom predstavljanja novog zakona upozoravali da je diskriminirajući, što se vrlo brzo potvrdilo informacijama „s terena“ koje su odmah dale za naslutiti da takav zakon neće funkcionirati. Neće funkcionirati i zbog činjenice da sve veći broj žena koji ne pripadaju borbenom sektoru skuplja dokumentaciju i prijavljuju se kao branitelji jer im to ova nakarada od zakona omogućuje. Sad će tek cijela javnost vidjeti koliko će novih branitelja biti, a pitanje svih pitanja je tko će sve to platiti. Zbog toga će istinski branitelji iz borbenog sektora lagano umirati kao najveći gubitnici.

Iako smo u pripremama za donošenje aktualnog zakona bili zaobiđeni u širokom luku od gospodina ministra Bukvarevića, pokušali smo na sve moguće legalne načine osporiti donošenje istog. Nismo se libili doći i u Parlament Federacije BiH i tu iskazati svu pogubnost lošeg zakona, ukazati zastupnicima i samom ministru na posljedice primjene, ali smo bili nepoželjni i nerado viđeni.

Ministar je radije pravio zakon sa samozvanim predstavnicima takozvanih krovnih ili temeljnih udruga koje predstavljaju samo sebe i nikoga više i čiji su članovi usput odavno zbrinuti što se braniteljskih davanja tiče. I takvi da nam prave zakon za branitelje!

Ali, da to i nije najveća žalost, zorno pokazuje gospodin ministar Bukvarević koji i nakon što smo se istom pismeno obratili u više navrata da sudjelujemo u raspravi oko provedbe spomenutog zakona, uopće ne reagira na naše dopise pokazujući prije svega koliko je školovan i korektan, jer su osnove uljudbenog ponašanja odgovoriti na svaki pismeni dopis pa makar nas i odbio.

Ovim putem javno upozoravamo gospodina ministra da će kad-tad morati objasniti zašto se ovako drsko i bahato ponaša.

Ali da i ovo zadnje nije najveća žalost pokazuje odnos, odnosno postupanje Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru kako sami sebe nazvaše, na čelu s gospodinom Vladom Džoićem.

Široj javnosti možda i nije poznato, ali ćemo im pomoći da spoznaju da se spomenuti HNS, odnosno Odbor za branitelje, na čelu s gospodinom Džoićem, još nikada do sada nisu udostojili da nas kao valjane predstavnike braniteljske populacije pozovu na razgovor čime bi bar deklarativno pokazali da nas uvažavaju i kao ljude i kao branitelje, pa se ovom prilikom pitamo koga to oni predstavljaju i tko im je to dozvolio.

Po svemu viđenom do sada ispada da oni predstavljaju branitelje nezakonja, branitelje elita koji su sebi davno osigurali braniteljska primanja i nije ih apsolutno briga što se zaboravljenim braniteljima brutalno gaze elementarna prava i što umiru u velikom siromaštvu.

Gdje ste županijski ministre branitelja? Gospodine Begiću, kako ste? Je li Vam imalo nelagodno dok mi zaboravljeni branitelji u znoju lica svoga jedemo svoj kruh sa sedam kora i lagano nestajemo. Mi smo još tu, životarimo i još uvijek tražimo svoja prava koja nam i po Božjoj i po ljudskoj pripadaju, a vi razmislite jeste li vi ti koji mogu manipulirati našim životima i našim obiteljima.

Obraćamo se i Odboru za branitelje pri HNS-u i gospodi ministrima Bukvareviću i Begiću s upozorenjem da je naše breme teško i nepodnošljivo, a vaša odgovornost neupitna.

Jeste li toga svjesni? Hoćete li opet, gospodo, huškati javnost protiv nas kad izađemo na cestu zbog vaših propusta koje mi sve ovo vrijeme toleriramo? Vaše pasivno i bahato ponašanje će biti razlogom našega ponovnog izlaska na ceste. Nemojte samo reći da vas nismo upozorili jer će vas papir demantirati. Tajming našega sljedećeg izlaska ćemo prilagoditi aktualnom trenutku, ali ovaj put više ništa neće biti kao prije.

Mi smo još uvijek na sudovima zbog vašega „razumijevanja“ naše borbe i nitko nas ne pita kako nam je i treba li nam kakva pomoć. S ponosom prošli rat i ostali živi, slavili smo u ratu, slavit ćemo i na sudu, a vi…?

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 11 Rujan 2019 08:19
 
index Instagram400x230 youtube