|TRNJAK FEST 2024.| 26 vinarija iz Hercegovine i Hrvatske u Ljubuškom je pokazalo zašto trnjak postaje novi vinski fenomen

Prošlog vikenda u Ljubuškom je održan drugi po redu Trnjak fest koji je okupio 26 vinarija iz Hercegovine i Dalmatinske zagore.

“Sorta trnjak nekad se koristila sporadično i isključivo kao oprašivač Hercegovačkoj Blatini, no zahvaljujući skupini mladih enologa unatrag 10 ili 15 godina trnjak je itekako pokazao svoj monosortni potencijal”, rekao je predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški Zdenko Milas.

Festival je uključivao i nekoliko stručnih radionica vodećih hrvatskih stručnjaka kao što su prof. dr. sc. Edi Maletić, mr. agr. Milan Budinski i dr. sc. Željko Andabaka, dok je sommelier Daniel Čečavac održao radionicu pod nazivom Trnjak u kupažama na kojoj je kroz 11 kušanih uzoraka ustanovljeno da trnjak vrlo dobro može ukrotiti teškaše kao što su plavac mali, vranac i cabernet sauvignon. Zaključak je da trnjak u kupažama pridonosi bogatstvo srednjeg nepca igrajući ulogu “veznjaka” u kojoj se ostale komponente suptilno toniziraju.

Rezultat je povećana kompleksnost i elegancija. Festival je okupio mnoštvo profesionalaca iz vinske industrije, za koje je prvoga dana festivala organiziran i posjet vinarijama u Hercegovini, Vrgorcu i Imotskom. Obilazak je završio u Imotskom restoranu Tri Sunca uz šestosljedno uparivanje Trnjka s jelima. Njok s pašticadom i Škegrin Trnjak Carsus iz 2022. bili su zvijezde ovog pairinga.

Usprkos vrućem danu, promenadno kušanje u ljubuškom Gradskom parku izazvalo je veliko zanimanje, kao i edukativni dio posvećen upoznavanju trnjka i definiranju njegove stilistike na hercegovačkim, vrgoračkim i imotskim primjercima. Prvi zaključak je da ćemo najelegantnije trnjke zbog hladnije mikroklime pronaći u Imotskom vinogorju. To su Trnjci umjerenih alkohola, vibrantne svježine, s mineralnim završetkom poput vina Grabovac i Stipe Đuzela.

U Vrgorcu zbog blizine rijeke Neretve koja  nosi toplu frontu s Jadrana, vina od trnjka će koncentriranija, s višim taninima. Elegantno koncentrirani Prović i Gašparov hedonistički trnjak odlični su primjeri. Najrobusnije izvedbe, s velikom kičmom, povišenim alkoholima i taninima koji podsjećaju na glasovite kalifornijske cabernet sauvignone, naći ćemo u Hercegovini. Nuićev je i dalje benchmark i već čitavo desetljeće uživa status jednog od ponajboljih hercegovačkih crnjaka. Škegrin je vrlo blizu.
 
index Instagram400x230 youtube