Ljubuški okružen vodopadima i vinogradima trnjaka

Ukoliko volite uživati u uštipcima, japraku, janjetini i hercegovačkom pršutu, odličnim vinima iz sorti žilavka, blatina i trnjak, a uz to promatrati vodopade, predlažemo da razmislite o posjeti Ljubuškom.

Smješten 20-ak km od granice s Hrvatskom, u zaleđu između Splita i Dubrovnika,  okružen je prirodnim zelenim oazama s vodopadima, trsovima grožđa i maslinama.

Vodopadi Kravica, dio su bajkovite lokacije prožete ljepotom i mogućnostima aktivnog turizama. Slapovi su široki 120 m, a visoki 27 m. Možete do njih i doplivati, doveslati ili doploviti na nekom od čamaca koji cirkuliraju po rijeci Trebižat.


Oko 20 km od njih, s druge strane Ljubuškog, nalaze se vodopadi Koćuša. S pogledom na njih se smjestio restoran Vodopad Koćuša, poznat po svom roštilju, ali i mnogim drugim specijalitetima.

Rijeka Trebižat povezuje oba vodopada i jedina je ponornica u Europi, koja devet puta nestaje i ponovo izvire. Na nju se pruža pogled i iz restorana Most, poznatog po domaćim specijalitetima, uštipcima, siru, hercegovačkom pršutu, janjetini pripremljenoj na razne načine, teletini ispod sača  te gotovo zaboravljenom  jelu – raštiki (divljem zelju) sa suhim mesom.

Lokalne specijalitete i vina, nude i u Muzeju duhana Tabak. Nekadašnja tvornica duhana pretvorena je u mjesto koje nas podsjeća na razdoblje kada je sadnja duhana bila glavna gospodarska grana na području Ljubuškog, ali i cijele Hercegovine.

Osmislio ga je i dizajnirao umjetnik Robert Alilović. Uz priču o hercegovačkoj tradiciji uzgoja duhana potkrepljenoj brojnim dokumentima, bogata kolekcija eksponata i fotografija priča i o svjetskim  duhanskim trendovima i brandovima.

Uz hercegovačku platu, mi smo u njemu uživali i u japraku.

Autentične hercegovačke sorte grožđa i vina su žilavka i blatina za koje lokalni vinari osvajaju i brojne međunarodne nagrade za kvalitetu.  

Sve se češće na području zapadne Hercegovine i Imotske krajine proizvode i vrhunska vina iz sorte Trnjak, koja je nekada primarno služila kao oprašivač blatine (koja ima samo ženske cvjetove), a danas vina iz sorte trnjak osvajaju svjetske nagrade.

Trnjak fest, manifestacija koja mu je posvećena, održava se 22. lipnja 2024.

Djelić bogate povijesti  koja seže u antička vremena, možete upoznati na antičkom lokalitetu Gračine u Humcu (Bigeste) u kome je za vrijeme cara Augusta u 1. stoljeću započela gradnja Rimskog vojnog logora.

Tijekom iskapanja pronađeni su brojni ostaci keramike, vrčeva, vaza, novčića, nakita, prstenja, stakla, alata i oružja, a dio pronađenog možete razgledati u najstarijem muzeju u BiH - Muzeju Humac, koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanski.


Za smještaj, predlažemo hotel Bigeste, koji je za svoju kvalitetu usluge i ponude, dobio i međunarodno priznanje Turistička prizma.

Više o Ljubuškom na stranicama Visit Ljubuški.

 
index Instagram400x230 youtube