Na Humcu upriličeno predstavljanje udruge Jurišin oprost

Na Humcu upriličeno predstavljanje udruge Jurišin oprost Ljportal

Ovu subotu održano je predstavljanje udruge Jurišin oprost prilikom kojeg je je predsjednik udruge Luka Vranješ u svom obraćanju upoznao nazočne s razlozima osnivanja, radom i ciljevima Udruge.

Naime, svjedoci smo ovih dana obilježavanja za sve žrtve totalitarnih režima tako da je predstavljanje započeli intoniranjem himne Lijepa naša te izrazom minute šutnje i molitvom Pokoj vječni svim žrtvama od Drugog svjetskog rata do briljantne akcije Oluja kojim je Hrvatski narod oslobodio i dobio dugo sanjanu državu Hrvatsku.

Predstavljanje Udruge je održano na dan i u vrijeme kao podsjetnik na dan smrti Tita, najvećega krivca za stradanje nevinog naroda od Bleiburga, preko Slovenije pa do naših hrvatskih prostora. Ta stradanja je jedino on mogao spriječiti ali je krenuo u stvaranje komunističke tvorevine zvane Jugoslavija u kojoj je nastavio progon i ubijanje da bi nakon njegove smrti ta tvorevina se raspala i prerasla agresijom na Hrvatsku i u pravom svjetlu pokazala svoje namjere stvaranjem velike Srbije.

Zašto Jurišin oprost?

Juriša Vranješ je rođen 1878. godine i imao je devet sinova i jednu kćer i svih devet sinova je od žalovao. Devet ih je ukopao. Jedino mu se sin Luka oženio i imao potomstvo od 3 djece. Luka je najmlađeg sina dobio 13. 12. 1941. godine i te godine poslije  Božića ih poljubi i sa svoja dva brata Ivanom i Mirkom ode u rat za Hrvatsku. Nikad se više ni on ni braća nisu vratili  te su kao i mnogi nastradali. Juriši je jedino ostala kći koja se udala i imala potomstvo od petero djece u  teška i poslijeratna vremena nakon Jurišine smrti 1953.

Spomenik na Humcu

Spomenik se planira graditi na Humcu na mjestu gdje kćer ispratiše djeca na teški posao u berbu kukuruza na koji je otišla kao i mnoge žene kako bi zaradile i prehranile svoje obitelj. Kćer se nije vratila živa nego skonča svoj život vrativši se u sanduku. To je životna sudbina mnogih obitelji hrvatskoga naroda, osobito Hercegovine. Teško je bilo Juriši i njegovoj ženi po nadimku baba Bila i kroz život su jedino imali vjeru i u susjedstvu crkvu, fratre i svetište svetog Ante na Humcu gdje se i danas moli za oprost. 

Ciljevi udruge Jurišin oprost

Prvi cilj udruge Jurišin oprost je da svake godine obilježi ovaj dan sve dok se svi zločini koje ovi zločinca počevši preko Bleiburga do Slovenije i Križnog puta sve do naših prostora ne označe i istraže i osude kao bi istina ponijela oprost i od zaborava otrgnula. Drugi cilj Udruge je izrada spomenika Juriši i ženi babi Biloj i njihovoj djeci. Juriša i njihovih desetero djeca od kojih trojica stradaše za Hrvatsku su iz župe Humac pa nam je treći cilj  izrada spomenika svim žrtvama totalitarnog režima župe Humac. Četvrti cilj povezivanje Bleiburg s Ljubuškim i Sv. Antom na Humcu te imaju ideju koju će predstaviti u nadolazećem razdoblju.

 
index Instagram400x230 youtube