|LJUBUŠKI| Krumpiri već nikli, pitanje je sad – Tko rano rani, hoće li dvije sreće ugrabiti

Nismo mogli proći kraj prizora u selu Vojnići kod Ljubuškog. Dok se naširoko raspreda o nestašici sjemenskog krumpira u Vojnićima je već iznikao!

Radi fotografiranja nismo mogli zaći duboku, jer u rahlu zemlju noge propadaju, ali i ono što smo snimili uz rubove njiva priča je za sebe.

Rani krumpir je uvelike krenuo, sad mu treba samo ugodna temperatura, odnosno proljeće bez kasnih mrazeva i bit će na tržištu uoči Praznika rada, 1. svibnja. S obzirom da je krumpir iznicao, jasno je da su Vojnićani zasukali rukave i krumpir sadili već koncem siječnja. Pretpostavljamo da će informacija kod žitelja drugih dijelova Bosne i Hercegovine izazvati čuđenje, međutim u Vojnicima, te obližnjim Vodicama, Šipovači, Veljacima… je tako već godinama. Istina, nekada su kasni mrazovi bili rijetkost, međutim zadnjih godina su učestali. Jedna od povoljnijih godina bila je upravo prošla kada je kasna zima zaobišla ovaj dio Hercegovine.

reba reći da su proizvođači od Vojnića pa do zaleđa Neuma, krumpir u plastenike sadili bar mjesec dana prije sadnje na otvorenom. Od agronoma Ivana Primorca stručnog savjetnika Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog, doznali smo da su zasađene sve raspoložive površine, na području uz sustav za navodnjavanje (kanal) Klobuk – Vojnići – Šipovača – Orahovlje, izgrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća.

 

„Prema zasađenim površinama, odnosno količinama, može se očekivati proizvodnja na razini prošlogodišnje kada su značajne količine izvezene. Naravno, urod će umnogome zavisiti od vremenskih prilika u naredna dva mjeseca“, konstatira ing. Primorac.

Inače, Vojniće zahvaljujući nevelikom polju ispod kuća koje su u strani, poučno bi bilo uvrstiti za odredište đačkih ekskurzija, da se vidi kako tamošnji povrtlari rade, a kad rade moraju i imati.

 
index Instagram400x230 youtube