Radovi s „mirisom“ Hercegovine u kojima se isprepliću nebesko plavetnilo, sunčeva svjetlost, kamenitost hercegovačka, smaragdnost Trebižata…

U ambijentu kakav jedan poklonik kista samo poželjeti može u Gradskoj galeriji u Ljubuškom, otvorena je izložba slika „Artel“ Adina Hrnjičevića. Izložba je otvorena u okviru svečanosti Dana grada i 580 godišnjice prvog spomena Ljubuškog. Nakon niza skupnih ovo je bila i prva samostalna izložbe Adina Hrnjičevića u rodnom gradu, prenosi Ljportal.

Odlično posjećena bola je svečanost otvaranja izložbe 

   „Pogledamo li sve ove slike, vidjet ćemo realističan prikaz raznolikih motiva koji u oku promatrača bude sjetu gledajući kamene kuće, drvena vrata sa starim alkama ili prozore iza čijih zavjesa možemo naslutiti život. Raznobojno cvijeće je na dohvat ruke, tako živo primamljujuće da mu skoro i miris u nosnicama osjetimo. Što reći za šipke, smokve, grožđe…? Tradicionalni motivi, rekli bi mnogi. Ali ovi su obojani bojama u kojima se isprepliću nebesko plavetnilo, sunčeva svjetlost, kamenitost hercegovačka, smaragdnost Trebižata pomiješana s Adinovom ljubavlju prema slikarstvu i vođena rukom umjetnika kojem slikanje predstavlja trajno zadovoljstvo i nadahnuće“, uz ostalo u pogovoru izložbi napisala je mr. sc. Memnuna Mahić.

Motivi zavičaja

   Odista Hrnjičević se ljubiteljima umjetnosti predstavio radovima s „mirisom“ Hercegovine. U izloženom postavu autora može se reći da stanuje zavičaj. Na trenutak je zbijen i zamišljen poput vilovita konja dočaranog na jednoj od slika, zatim otvoren poput raspucanih šipaka i motiva Gornjeg grada nad kojim stražari kula hercega Stjepana, pa tajanstven kao cvijeće u obrisu prozora, pa raspjevan na vjetru poput maslina, razigran u kapima slapova Kravice… Jednom riječi Adinov izloženi postav oslikao je kraj, vrijeme i ljude da bi se neznanac u hladnoj Norveškoj gdje je izlagao, samo zapitao – koje je ovo mjesto, koji je ovo krasan kraj?

Adin Hrnjićević i Toni Kraljević, dopremijer federalne Vlade

   Izložbeni postav iz fundusa galerije „Artel“ Adina Hrnjiševića otvorio je njegov dugogodišnji prijatelj Ivan Tomić Caro, vlasnik Art studija „Ero“ koji je

   „Nakon četiri samostalne i sedam skupnih izložbi koje je imao diljem Europe Adin je dobio priliku svom gradu pokazati raskoš talenta, zahvaljujući ljudima koji su to prepoznali od gradskog 

poglavarstva do županijskog i federalnog ministarstva financija.“

Nastup učenica Glazbene škole iz Ljubuškog

   Autor, Aldin Hrnjičević, u svom se obraćanju zahvalio posjetiteljima, istakavši kako je izložbu inicirao Toni Kraljević, dopremijer Federacije BiH i federalni ministar financija, čovjek koji dugi niz godina prati i podržava njegov rad. Hrnjičević se poimenično zahvalio Vedranu Markotiću, gradonačelniku Ljubuškog i Blagici Leko, dopredsjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministrici financija.

   Program otvaranja izložbe moderirao je kolega Tigran Delić, upotpunjen je nastupom učenika i profesora Glazbene škole Ljubuški. Izložba ostaje otvorena do 7. veljače.

Tekst i foto: Dušan Musa

Ivan Tomić Caro

Autor Adin Hrnjičević

                                                                        

Tigran Delić

                                                                          

Dovoljno je kazati – šipci

Dušan Musa / ErcegovinauSliciiRijeci.blogspot.com

Poslijednja izmjena danaSubota, 03 Veljača 2024 10:21
 
index Instagram400x230 youtube