Ljubušanka Matea Ćutuk uspješno se bavi geneaološkim istraživanjima

Osim što uspješno privodi kraju studij psihologije, 24-godišnja Ljubušanka Matea Ćutuk bavi se i geneaološkim istraživanjima. Genealogija je, naime, znanost o postanku, odnosima  i korijenima imena i prezimena ljudi, životinja i biljaka te spada u područje pomoćne povijesne znanosti koja proučava i podrijetlo obitelji.

Matea je za Dnevni list ispričala kako je došla do ideje da se posveti ovakvoj vrsti istraživanja, ali i o samom procesu koji je itekako zahtjevan.

Pronalazak živućih srodnika

-Otac je često pričao o našim precima, ali nikad istražio obiteljsko stablo. Nakon njegove smrti odlučila sam se time pozabaviti, tako da uz studij imam još jednu zanimaciju. Bavim se istraživanjem obiteljskih stabala za klijente koji vuku korijene s područja bivše Jugoslavije, kao i za one koji su ostali na našim prostorima, kazala nam je Matea.

Klijenti uglavnom teže ka tome da znaju svoje obiteljsko stablo kroz prošlost. Uočavaju obrasce koji se ponavljaju generacijama: imena koja se ponavljaju, nasljedne bolesti, prosječno trajanje životnog vijeka i slično.

-Strani klijenti zanimaju se i za upoznavanje živućih rođaka koji su ostali živjeti na našim prostorima, za razliku od onih koji su emigrirali tijekom ranih 1900-ih.  Shodno tome, bavim se pronalaskom živućih srodnika klijenata putem osobnih kontakata, koristeći se podacima iz crkvenih matičnih knjiga. Takvi podaci su objektivni i pouzdani te govore o svim članovima obitelji na reprezentativan način. Oni sadrže podatke o rođenju, smrti i vjenčanju određene osobe. Starije matične knjige uglavnom su pisane talijanskim ili latinskim jezikom, tako da ova vrsta istraživanja zahtijeva solidno poznavanje ovih jezika. Također, zahtijeva i strpljenje, jer su mnogi zapisi često neuredno zabilježeni ili izgubljeni, zapisani krivim redoslijedom i slično, istaknula je Matea.

Kada govorimo o obiteljskim stablima, ona se mogu prikazati tekstualno, kao i u obliku grafičkog prikaza, tj. laičkih „kućica“ ili po stručnom terminu – u genogramima. Matea uređuje obiteljska stabla na mrežnim stranicama – geni.com i ancestry.com. Bavi se upisivanjem osobnih podataka u profile svake pojedinačne osobe iz obiteljskog stabla, kao što su datum i mjesto rođenja, datum i mjesto smrti, podatak o supružniku/supružnici, broj djece…

-Stranim klijentima nudim uslugu dolaska do internacionalnih rodnih listova njihovih predaka u svrhu dolaska do hrvatskog državljanstva. Navedeni proces mnogo je duži od procesa dolaska do informacija o strukturi nečijeg obiteljskog stabla, jer zahtjeva dolazak do punomoći. Do matičnih knjiga za različita područja i župe dolazim putem Hrvatskog državnog arhiva. Za početak istraživanja potrebni su mi osnovni podaci, odnosno bazični podaci o osobi s kojom započinjem pisanje obiteljskog stabla (ime i mjesto rođenja, godina rođenja, imena roditelja ili supružnika), pojasnila je naša sugovornica.

Detaljno rodoslovlje vlastite obitelji

Tako je spojila brojne rođake, pa čak i polubraću i polusestre. Zanimljivo je da je proteklog ljeta povezala polubrata Milenka Primorca iz Kašča (Ljubuški) s polusestrama Jil i Janice iz Australije. Što se tiče vlastite obitelji, stupila je u kontakt s daljnjim rođacima koji se nalaze uglavnom u Americi, Australiji, Urugvaju i Sloveniji.  Također, napisala je detaljno rodoslovlje vlastite obitelji u tekstualnom i grafičkom obliku, a trudi se detaljno obraditi i prezime iz rodnog sela.

-Kada sam se počela ovime baviti, reakcije su bile podijeljene. Neki su mislili da ću teško pronaći potencijalne klijente, no hvala Bogu uvjerila sam se u suprotno. Nadam se da će ih biti i više, a želja mi je nakon završetka otvoriti neki svoj centar za istraživanje i savjetovanje, zaključila je Matea.

Ako je želite kontaktirati možete to učiniti putem obrasca na mrežnoj stranici www.deepinthepast.com ili putem e-adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 
 
index Instagram400x230 youtube