Najmlađi Ljubušaci dobivaju još jedan prostor za igru i zabavu

Izgradnja i uređenje novog parka pokraj nogometnog stadiona Babovac u Ljubuškom došli su do samoga kraja.

Ljubuški će tako biti bogatiji za još jednu uređenu i privlačnu javnu površinu, piše Večernji list BiH.

Velika promjena

Projekt izgradnje novog parka na neuređenom prostoru trokutastoga oblika, gdje je godinama funkcionirala veletržnica s kamionima i različitim robama, pokrenuo je bivši ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić i on je početkom 2020. godine u Gradskoj vijećnici predstavljen.

Plan je bio da se tog ljeta počne s gradnjom, ali pandemija koronavirusa je to onemogućila. Čekalo se do prošle, 2022., kada je u postupku javne nabave posao povjeren građevinskom poduzeću Putovi d. o. o. Grude, čija je ponuda od 244.980 KM bez PDV-a prihvaćena kao najpovoljnija.

Radilo se postupno i uskoro će novi park biti na raspolaganju mališanima, njihovim roditeljima, bakama, djedovima, mladima, zapravo, svima.

Zatekli smo dvojicu radnika ljubuškog JP Parkovi Igora Šimovića i Vjeku Ćorluku kako pripremaju zemlju za sijanje trave.

Čistimo grumenje, izbacujemo kamenje, ravnamo, poslije stavljamo humus, sijemo travu i zbijamo valjkom. Tu su prskalice, bez vode nema ništa. Treba posaditi i drveće i cvijeće, postaviti klupe i ostalo, kaže Vjeko Ćorluka.

Trebat će nam desetak dana da poravnamo, pripremimo zemlju i posijemo travu. Zemlja mora biti sitna i ravna kad se počne sijati. Mislim da će se sijati ona trava koja ide za stadione, ne treba joj mnogo vode i otporna je na hladnoću i vrućine, kaže Igor Šimović.

Već sad se vidi velika promjena u tom dijelu grada, park dobiva jasne konture, zapušteni prostor je bljesnuo, a tek kako će biti kad se zazeleni trava, kad zaigraju živopisne boje cvijeća, kad poraste drveće i začuje se smijeh.

Utrošene 129.053 KM

Na Gradskom vijeću je rečeno kako će Grad sudjelovati s oko 160.000 KM, da je od Fonda za zaštitu okoliša FBiH dobiveno 100.000 KM te da se očekuje i potpora Županije.

Slijedom toga, u rashodima proračuna Grada Ljubuškog za 2022. stoji da je za uređenje prostora parka Babovac planirano 260.000 KM.

U godišnjem izvješću o izvršenju proračuna Grada Ljubuškog za 2022. pak stoji da je za uređenje prostora parka Babovac bilo planirano 260.000 KM, a utrošene su 129.053 KM. Radovi su se prenijeli u ovu godinu, a time i troškovi.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 06 Lipanj 2023 19:48
 
index Instagram400x230 youtube