Pohod 65 izletnika na ljubušku „planinu“ Vrlosinj

Pohod 65 izletnika na ljubušku „planinu“ Vrlosinj Marin Karačić

  Putovi su nam se slučajno sreli, a kad je tako onda zašto ne zabilježiti pohod 65 izletnika, pretenciozno bi bilo reći planinara, na Vrlosinj najviši vrh ljubuške krajine, 956 metara iznad mora.

Pohod izletnika bio je jedan od sadržaja  trećeg po redu Outdoor festivala (LJOF), a pohod novinara uobičajena sezonska aktivnost u duhu izreke crnogorskog vladike Danila „Ko na brdu ak' imalo stoji više vidi no onaj pod brdom“, koju u Gorskom vijencu bilježi Petar Petrović Njegoš. Nije da ih nismo očekivali, na njih nas je upozorio Damir Tolj, zvani Zagor, iz Grede koji je za tu priliku na svoju ruku, očistio i markirao stazu. Reče, ako bude dobre volje i dogovora da se može učiniti i više, odnosno da se ne penje i silazi istom rutom, ali o tom potom.

Uspon na Vrlosinj

   Ono što nismo očekivali je činjenica da će to biti prava vojska od 63 izletnika, kojoj su se na završnom usponu priključila i dvojica marnih Vrgorčana. Upravo zahvaljujući Vrgorčanima i članovima Gorske službe spašavanja Ljubuški, do vrha su stigli i oni koji to nisu mislili. Najveći uspjeh ove zanimljive ture je da su se svi zdravi, dakle bez ozljeda, žuljeve i bolne mišiće zbog prilično strmog spusta, nećemo računati, vratili do vozila koja su ih čekala. Od Zvone iz Planinarskog društva Ljubuški doznali smo da to nije rekord, jer je na prvom usponu 2021. godine bila čak 95 izletnika.

Silazak sa 'planine'

   Radoznalcima iz Ljubuškog, Čitluka, Mostara i Vrgorca to je bila lijepa prilika da pogledaju kako to izgleda kad 'vrlo sine'. Naime, Ljubuški erudita Radoslav Dodig je smatrao da naziv Vrlosinj dolazi od riječi – vrlo sine, odnosno daleko se vidi. A s Vrlosinja se zaista daleko vidi, uz ostalo i komadić mora između Ploča i Pelješca, zatim ne samo Ljubuško polje nego i istočno-hercegovačke planine, a da se o zidu kojeg čine Velež, Prenj, Muharnica, Čvrsnica, Vran i Ljubuša i ne govori. Da ih ne preskočimo, vide se i ubava seoca u podnožju Greda (Ljubuški), Jabuka (Grude) i Mijaca (Vrgorac – R. Hrvatska). Zaista jedan lijep izlet iza kojeg uz Ljubuški Outdoor festival, stoje Stanica planinarskih vodiča Mostar, zatim PD Ljubuški i HGSS Ljubuški.

Zadovoljne planinarke

 

              Ukrcavanje za povratak

Slika za uspomenu

 Tekst i foto: Književno-novinarski studio „Musa“

 
index Instagram400x230 youtube