Održana završna radionica za zaštitu rijeke Trebižat: Izostaju konkretni koraci županija

Posljednja, od ukupno četiri radionice za potrebe izrade studije obrazloženja za zaštitu, odnosno provođenja inicijative za zaštitu rijeke Trebižat održana je u Ljubuškom.

Ova inicijativa ima za cilj očuvanje veoma dragocjenog vodnog resursa naše regije čiji se dijelovi nalaze na listi potencijalnih Natura 2000 područja u Bosni i Hercegovini. To znači da je Trebižat područje važno za očuvanje ugroženih vrsta i staništa Europske unije. Rijeka Trebižat, zajedno sa Neretvom i njenim drugim pritokama, poznata je po bogatstvu biološke raznolikosti i endemskim vrstama.

Radionica je okupila sve zainteresirane strane, te su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i institucija. Tijekom radionice, sudionici su imali priliku upoznati se s dosadašnjim radom kroz predstavljanje rezultata participativnog pristupa kroz prethodne tri radionice, te disukutiratii o ključnim temama u vezi sa zaštitom rijeke Trebižat, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Predstavljeni su rezultati SWOT analize rijeke, te identificirane prijetnje i pritisci na rijeku, a diskutiralo se i o potencijalnim rješenjima.

Radionica-Ljubuski-Trebizat2-1024x576.jpg

Voditeljica Dunja Delić Božić, stručnjakinja u području zaštite prirode, naglasila je važnost očuvanja biološke raznolikosti, zaštite prirodnih staništa, te održivog korištenja vodnih resursa.

Osim toga, cilj radionice bilo je predstavljanje zakonodavnog i strateško-planskog okvira za zaštitu rijeke Trebižat koji će detaljno biti obrađen u studiji obrazloženja.

- Podsjećamo da obe županije/oba kantona kroz koje se proteže tok rijeke Trebižat (Tihaljina-Mlade-Trebižat), a to su Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-Neretvanska županija/kanton, svojim strateško-planskim dokumentima planiraju zaštitu ovog područja, no u praksi izostaju konkretni koraci ka tome. Potrebno je samo da provedu ono što su već predvidjeli ovim dokumentima - istaknula je Dragana Kovačić Jošić, koordinatorica projekata u okviru kojih se realiziraju ove aktivnosti.

Aktivnosti se provode u okviru projekata „Istraživanje ihtiofaune s ciljem zaštite rijeke Trebižat“ i „Aktivnosti ka dugoročnoj zaštiti i održivom upravljanju rijeka Buna i Trebižat“ koje financiraju US Forest Service, Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF) i Birdlife International.

 
index Instagram400x230 youtube