U Cernu proslavljen blagdan sv. Leopolda Mandića

U Cernu proslavljen blagdan sv. Leopolda Mandića Foto: Mario Vučić

Katolička crkva u petak je slavila svetog Leopolda Mandića, zaštitnika mnogih crkava i župa. Posebno svečano bilo je u Cernu, čiji je zaštitnik crkve upravo ovaj svetac, koji je od mladosti u srcu osjećao Božji poziv raditi među kršćanima odijeljenim od Rima. Prije svečanog misnog slavlja upriličena je procesija s kipom svetog Leopolda kojeg su nosili mještani.

Iz života ovoga sveca, zaštitnika ispovjednika i ispovjeditelja, valja istaknuti da je tijekom punih četrdeset godina svaki dan od ranoga jutra pa do poslijepodneva sjedio u ispovjedaonici i neumorno ispovijedao. Procesije pokajnika opkoljavale su njegovu skromnu ispovjedaonica, a njegovi pokornici su bili ljudi iz visokog društva, liječnici, profesori i intelektualci, ali i mali prosti svijet.

Sveti Leopold Mandić rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg-Novom, u Boki Kotorskoj, od roditelja Petra Mandića i Dragice, te je bio najmlađe od dvanaestero djece. Leopolda iz Herceg-Novog, koji je umro 30. srpnja 1942. u Padovi, svetim je proglasio Ivan Pavao II. 16. listopada 1983.

 
index Instagram400x230 youtube