Stotinu učenika iz Ljubuškog hodočastilo u Međugorje

Jučer smo u prijepodnevnim satima u Međugorju, u blizini crkve sv. Jakova, susreli veću skupinu mladih srednjoškolaca iz Srednje strukovne škole Ruđer Bošković iz Ljubuškog. Došli su u pratnji fra Franje Markića, župnog vikara na Humcu te vjeroučiteljice Kristine Rašić koja djeluje u spomenutoj školi.

S Humca su se prema Međugorju zaputili jutros u 7:30 sati, a nakon više od tri sada hoda, te prijeđenih oko 15 kilometara, u Međugorje su stigli umornih nogu, ali sretna i ispunjena srca. Po dolasku u Međugorje kratko su se odmorili, a zatim su u dvorani Ivana Pavla II. slušali svjedočanstvo vidjelice Marije Pavlović Lunetti koja im je govorila o počecima Gospinih ukazanja u Međugorju, o važnosti poruka koje Kraljica Mira upućuje već gotovo 42 godine, o tome kako Bog za svakoga od njih ima plan kojega u molitvi mogu shvatiti, te da Bog nije negdje gore, nego je uvijek s nama…

Nakon svjedočanstva, mladi hodočasnici slavili su svetu misu u kapelici klanjanja, a prije toga s nama su podijelili nekoliko riječi. Fra Franjo Markić kazao je kako je za vrijeme vjeronauka kojega predaje krizmanicima vidio koliko mladi danas čeznu za Bogom i postavljaju pitanja o stvarima za koja je mislio da su normalna i da ih svi znaju.

”Prvo što smo učili kad smo tek počeli vjeronauk za krizmu – o molitvi krunice, koliko je sveta krunica važna, zatim sam im govorio o svetoj misi, kako je važno pripremiti za svetu misu, da to čine. Mi na Humcu imamo, Bogu hvala prije svete mise krunicu kako bi oni na neki način mogli sudjelovati sa srcem na svetoj misi, kako bi mogli osjetiti i čuti tu svetu Božju riječ, kako bi nešto mogli ponijeti sa svete mise. Pitao sam ih jeste li vi djeco ikada hodočastili, rijetki su bili da su negdje otišli, rijetki su nešto čuli o Gospi Međugorskoj, to se vrlo malo ili nimalo priča u našim obiteljima. Možda sam u krivu, ali po onom što sam vidio kod djece vidio sam da je to malo. I s ravnateljicom Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića došli smo na ideju da djeca hodočaste u Međugorje, da upoznaju, da vide taj put. Nekako naše bake i djedovi su uvijek hodočastili, išli su redovito na svetu misu, a mi kako pripadamo župi Humac mnogi su iz raznih krajeva dolazili sv. Anti hodočastiti, tako sam htio reći djeci da je važno učiniti neku žrtvu, neku pobožnost za svoju obitelj, za svoju budućnost, za spas sebe i svojih. Ovo je prvi put da je jedna škola kao što je Ruđera Boškovića organizirala ovakav put, ovo hodočašće Gospi Kraljici Mira u Međugorje i nadam se i molim se Bogu da to nastavimo, da nam postane tradicija…”, kazao je fra Franjo Markić, dok nam je vjeroučiteljica Kristina Rašić rekla kako je ideja o hodočašću u Međugorje nastala prije tri tjedna, te su odmah krenuli u realizaciju.

”Inicijativa je potekla od fra Franje, našeg humačkog vikara i vjeroučitelja u našoj školi koji me je nazvao i pitao što mislim o tome i svidjelo mi se. Nismo do sada imali hodočašća ovog tipa, nismo imali nikakva, barem od kada sam ja u školi, ovako na ovoj razini da učenici prevladavaju, tako da je jako dobro prihvaćeno i od strane ravnateljice i to smo vrlo jednostavno ostvarili u manje od tri tjedna od početka ideje. Pošlo nas je stotinjak uz molitvu, hvala Bogu sve je proteklo dobro i evo došli smo u otprilike planiranom vremenskom okviru i sada ćemo poslušati svjedočanstvo vidjelice Marije, imati zajedničku misu i malo odmora i polako autobusima natrag. Mislim da je sve bilo savršeno uz Božju providnost i vodstvo, odbijali smo pomisao na kišu i stvarno nas je lijepo poslužilo vrijeme i sve ostale okolnosti, tako da samo možemo reći Bogu hvala i nadamo se da će nam ovo ostati kao tradicija da svake godine prvi razredi idu na hodočašće u Međugorje. Imamo sedam odjela prvih razreda i uz poneke izostanke svi su zastupljeni”, kazala je Kristina Rašić.

”Zahvaljujem Bogu na ovakvom danu, a pogotovo našem fra Franji Markiću i vjeroučiteljici Kristini Rašić što su okupili nas krizmanike na ovakvom divnom svetom mjestu. Krenuli smo u 7:30 sati, molili smo krunicu i nije bilo problema. Hodočastio sam više puta u Međugorje, a ovoga puta je bilo posebno jer nas je bilo iz prvih razreda Srednje strukovne škole, pa mi je bilo zadovoljstvo”, kazao nam je između ostaloga Lovro Majić, a što su nam sve kazali sudionici ovoga hodočašća poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 
 
index Instagram400x230 youtube