U utrci za osobu godine i skulpturu Stjepana Skoke su i Ljubušaci Toni Kraljević, Stanko Barbarić i Tomislav Brkić

Nekadašnji slogan “Večernji list, najčitaniji list” jučer se vratio na velika vrata nakon objave 150 nominiranih za Večernjakov pečat, prestižni izbor najboljih osoba u kategorijama i Osobe godine u BiH, kako se kolokvijalno i naziva natjecanje koje će 22. put, 26. svibnja, proglasiti one najbolje i uručiti im skulpture u obliku maslinove grančice, koja oslikava moto “Pečat za mir”.

Ispred kafića, na ulicama, u brojnim domovima jučer se iščitavalo životopise 150 nominiranih. Posebnu pozornost privukli su kandidati iz kategorije “Ponos BiH” koji su se istaknuli uspjesima, pothvatima, ali i humanošću. Također, kandidate se i gledalo zahvaljujući BHRT-u koji je još u nedjelju navečer u posebnoj emisiji “Ususret Večernjakovu pečatu” predstavio sve nominirane.

Na portalima također se pratilo tko su kandidati za Osobu godine, a prvi glasovi, zahvaljujući stranici Večernjakova portala na Facebooku i Instagramu, ali i stranicama Večernjakova pečata, koje smo reaktivirali, počeli su stizati u redakciju. Oni će biti svojevrsni smjer Ocjenjivačkom sudu manifestacije koji donosi konačnu odluku o izboru pobjednika u kategorijama i Osobe godine u BiH. Direkcija Večernjakova pečata u fazi je pripreme vrijedne nagrade kojom će najsretniji dobitnik biti nagrađen, a svi glasovi koji budu pravilno napisani i poslani na društvene mreže ili putem kupona, koji ćemo ovih dana objaviti, ulaze u finalni odabir. Također, dijelit ćemo i utješne nagrade. Nominirani su tijekom cijelog dana dijelili svoje dojmove, reakcije, napisane životopise… Zanimanje za Večernjakov pečat, ni nakon 22 godine, ne jenjava. Naprotiv, kako tradicija dobiva na iskustvu, tako se i na Večernjakov pečat gleda kao na nacionalno i kulturno blago Bosne i Hercegovine, nešto što donosi pozitivne priče i što se barem na jedan dan trudi prikazati ovu zemlju normalnom. Ipak, da ove godine još snažnije pokazujemo svijetu kako BiH ima pozitivnih priča, potvrđuje i kampanja za samo finale, koju smo počeli emisijom, a sve kako bi se oči svijeta usmjerile na pozitivne vrijednosti kojih ovdje itekako ima. Nakon što smo prošle godine, uz partnere – BHRT kao državnu televiziju BiH te HRT kao državnu televiziju Hrvatske, imali i Ukrajinsku državnu televiziju, što je bio nevjerojatan iskorak emitiranja Večernjakova pečata iz ratne zone, čime smo svijet htjeli još jednom upozoriti na ono što se u toj zemlji događa, i ove godine spremni smo za nove pothvate u finalnoj emisiji.

Idućih dana mnogo je posla pred direkcijom Večernjakova pečata jer organizacijski sve mora biti na najvišoj razini. Produkcijski, BHRT već radi svoj dio posla kako bismo svi uživali u finalu najiščekivanijeg događaja, ne samo u BiH već i šire.

Stjepan Stipe Skoko, jedan od naših najplodonosnijih kipara i bivši dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, autor je skulpture “Maslinova grana”, koja će se i ove godine kao simbol mira i pomirenja među ljudima uručiti istaknutim osobama na Večernjakovu pečatu, a za nju su nominirani i Ljubušaci Toni Kraljević, Stanko Barbarić (posthumno) i tenisač Tomislav Brkić.

– Ideja je da se ova skulptura kao znak mira daje posebnim i zaslužnim osobama koje su ostavile neki trag u svome djelovanju i mogla bi se zaista dobro iskoristiti u diplomaciji kao simbol pomirenja i suradnje. Vi s Večernjakovim pečatom dalje preuzimate tu priču jer nagradu dodjeljujete odabranima, i drago mi je zbog toga. Naravno, kad sam je radio, nisam tad razmišljao o Večernjakovu pečatu, ali ova manifestacija može proširiti tu priču i uvesti je u sferu svjetske diplomacije. Večernji list će uručiti priznanje u obliku Maslinove grane odabranima, osobama koje su nosioci mira i zato, naglašavam, za mene je dodjela priznanje u obliku maslinove grančice nosiocima mira svjetski diplomatski potez – ističe Skoko, koji je, podsjetimo, autor i prvog Večernjakova pečata.

TONI KRALJEVIĆ
Financijama ZHŽ-a upravljao kao kućnim proračunom. Spreman i za iskorake na višim razinama vlasti

Nakon što je uveo red u financije Zapadnohercegovačke županje. preuzeo zahtjevan resor na federalnoj razini. Pred njim su brojne zadaće, a već je pokazao da u teškim okolnostima najbolje funkcionira. Novoizabrani potpredsjednik Vlade Federacije BiH predvodi novu energiju u koju se polažu velike reformske nade

STANKO BARBARIĆ
Za života izgradio molitveni centar kod Ljubuškog vrijedan milijune i darovao ga Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Šiljevište kod Klobuka, rodno mjesto Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, zahvaljujući ovom poduzetniku, unuku Petrova brata, postalo je oaza spokoja i molitve. Cijelo imanje u Hercegovini s izgrađenim sadržajima darovao Vrhbosni. Iako je preminuo, svojim djelom omogućio da se njegova pretka, kojem se zavjetuju i katolici i muslimani, ne zaboravi.

 
index Instagram400x230 youtube