HPD Ljubuški organizira izlet na planinu Rilić

U nedjelju 14.05.2023.g. HPD Ljubuški organizira izlet na planinu Rilić iznad mjesta Gradac u Hrvatskoj (vrhovi Sveti Ilija i Sveti Paškal).
Polazak je planiran u 7:00 sati sa parkinga Gradske sportske dvorane (ispod Gimnazije). Prijevoz je osobnim vozilima, doći 10 minuta ranije. Pozvani su svi građani grada Ljubuškoga koji vole planinarenje.
Oprema i opis ture:
Potrebno ponijeti planinarsku obuću/tenisice debljeg đona , odjeću, rezervni presvlak, zaštitu za sunce, hranu i minimalno 2 l vode. Ponijeti putne isprave (putovnica, HR osobna) za prelazak državne granice.
Tura je kondicijski manje zahtjevna i tehnički nezahtjevna (K1T1 ili 1b).
Prijava je preko linka: https://forms.gle/PCjKU5nVcPZea9cE6 , a najkasnije do 12.05.2023.
Za dodatne informacije možete se javiti voditelju izleta: Vjekoslav Gašpar (063429341). Minimalni broj godina za izlet je 14. Djeca od 14-18 godina na izletu moraju biti u društvu jednog roditelja.
Opis i ocjena izleta:
Uspon kreće sa groblja sv. Ante iznad Gradca. Uspon počinje lijepo građenim putem koji vodi kroz borovu šumu. Dalje, do prijevoja po serpentinama, vodi ugodna uzidana staza, kojom izlazimo na greben. Sa staze se pružaju fenomenalni vidici na more.
Sa vrha Sv. Ilija (773 mnv), koji se nalazi na brdu Grabovici, pružaju se prekrasni pogledi na greben Rilića, na prostranstvo Biokova, Hercegovačke planine, more i Baćinska jezera te na ušće Neretve, poluotok Pelješac, kao i otoke Korčulu, Mljet i Hvar…
Povratak je planiran stazom preko vrha sv. Paškal (715 mnv) na kojem se nalaze ruševine kapele Sv. Paškala.
Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvaća program izleta, da pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča ili voditelja izleta. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta ili otkazivanja izleta u slučaju loše vremenske prognoze ili drugih nepredviđenih okolnosti.
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
Tehnička zahtjevnost :
T1 – nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - viaferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)
 
index Instagram400x230 youtube