Ministar Delić posjetio Starački dom Ljubuški

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sa suradnicima bio je u radnim posjetima svih pet ustanova socijalne zaštite iz nadležnosti ovog ministarstva.

Ovo je prva posjeta novoimenovanog ministra, koji je počevši svoj mandat posjetima ustanovama socijalne zaštite pokazao opredjeljenje, ali i smjer u kojim će ići programske politike ovog ministarstva u naredne četiri godine, pripćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tokom posjete Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba – Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Hum Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški, ministar Delić je s članovima uprave ovih ustanova razgovarao o aktuelnim pitanjima, ali i srednjeročnim i dugoročnim planovima, te programima rada ustanova. Svaka od pet ustanova, iako određena svojim specifičnostima, imaju, kako pojedinačne, tako i zajedničke izazove, u svakodnevnom poslovanju i brizi o štićenicima.

Iako su u proteklom periodu učinjeni određeni pomaci kako bi se kvaliteta smještaja i boravka štićenika ovih ustanova poboljšao, ustanove imaju niz prepreka koje treba prevladati kako bi usluga socijalne zaštite dostigla europski standard, ističu iz Ministarstva. S tim u vezi, kako je istakao ministar Delić svim upravama ustanova, Ministarstvo će u tekućem periodu, posebnu pažnju i brigu posvetiti rješavanju svih detektiranih izazova, a koji podrazumijevaju usklađivanje rada ustanova sa postojećim zakonskim normativima u oblasti reguliranja mjera i standarda rada, te socijalne, zdravstvene i svih drugih vidova zaštite štićenika ustanova, ali i proširenja kapaciteta i usklađivanja prostora u kojem borave štićenici sa suvremenim standardima.

– Ustanove socijalne zaštite godinama su bile zanemarene i iako je riječ o najosjetljivijim članovima našeg društva, nažalost, nije bilo dovoljno brige da se to stanje mijenja. Posljednjih nekoliko godina, istina pod pritiscima javnosti, počelo se raditi na tome, i novim zakonom koji je nedavno stupio na snagu regulirana je oblast socijalne zaštite kako nikad ranije nije bila regulirana. Mi ćemo podzakonskim aktima sve to dalje dodatno urediti, ali i spremiti novi Zakon o socijalnim uslugama koji će jamčiti najbolje uvjete života korisnicima naših usluga. Osim u dijelu institucionalne brige i rješavanja normativa, sigurno ćemo voditi računa da ove ustanove imaju i financijsku podršku za proširenje i uređenje smještajnih kapacita, kao i za brigu o zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnoj inkluziji naših štićenika – izjavio je ministar Delić tokom posjete.

Iz Ministarstva ističu da su ove ustanove pružaju usluge smještaja i socijalne brige o štićenicima, te da oblast zdravstvene zaštite i obrazovanja štićenika ustanova nije ni u jednom segmentu uređena, što predstavlja velike teškoće u radu ovih ustanova, koje samostalno i iz vlastitih sredstava vode brigu i o ovim segmentima zaštite svojih štićenika.

– Oblast zdravstvene zaštite i obrazovanja dosta je neuređena i Ministarstvo će već od sutra početi s iznalaženjem rješenja. Nastojat ćemo ostvariti saradnju sa nadležnim federalnim ministarstvima zdravstva, obrazovanja i pravde, ali i kantonalnim ministarstvima koja također zajedno s nama trebaju biti uključena u rješenje ovih segmenata zaštite. Naši štićenici su djeca od najranije dobi, mladi i osobe u trećoj životnoj dobi sa različitim, manje ili više izraženim fizičkim i mentalnim poteškoćama. Obzirom da su u uz sve navedeno, i u kolektivnim smještajima, odvojeni od svojih obitelji, oni su sigurno najranjiviji članovi našeg društva. Oni su naša obaveza i naša odgovornost. Odnosom prema njima mi pokazujemo ko smo mi ustvari i koliko nam je stalo do onih koji zavise od nas i našeg razumijevanja njihovih potreba – istakao je ministar.

Podsjetio je i da Ministarstvo ubrzano radi na pripremama mjera i standarda rada ovih ustanova koje trebaju značajno unaprijediti usluge u ustanovama socijalne zaštite, te najavio i pripremu novih zakonskih normativa i strateških akata neophodnih za poboljšanje životnog standarda korisnika socijalnih usluga, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 08 Svi 2023 10:04
 
index Instagram400x230 youtube