4.683.000 eura za očuvanje endemske vrste ribe u Ljubuškom

Europska komisija odobrila je financiranje projekta hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: “Improve River Life” kroz Life mehanizam za prirodu i bioraznolikost.

Glavni cilj projekta je očuvanje endemske mekousne pastrve kroz obnovu njenih staništa i populacija u rijekama Jadro i Vrljika u Hrvatskoj, te Trebižata u Hercegovini.

Jedna od aktivnosti bit će osiguravanje povezanosti riječnih ekosustava kroz uklanjanje umjetnih pregrada ili osiguravanje prohodnosti za riblje vrste, ali i međudržavna razmjena znanja, kako bi se stvorili dodatni kapaciteti u slijevu Neretve za očuvanje endemske faune ribe, prije svega mekousne pastrve koja živi na vrlo ograničenom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori.

Projekt će trajati 60 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 4.683.000 eura.

Državni tajnik Mario Šiljeg izjavio je kako je ovaj projekt početak širenja aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH i na druge segmente zaštite okoliša i prirode u Hercegovini, a nakon što su Hrvatske vode već nekoliko godina prisutne u Ljubuškom i drugim gradovima i općinama gdje sufinanciraju projekte vodoopskrbe i odvodnje odnosno izgradnje kanalizacijske mreže.

 
index Instagram400x230 youtube