U Širokom Brijegu otvorena izložba slika Jure Paponje

Izložba slika Jure Paponje pod nazivom ”Millennium bug” otvorena je u srijedu navečer u galeriji Vrba u Širokom Brijegu i ostat će otvorena do 15. ožujka.

 "Žitelju ovoga kraja teško je zamisliti kako netko tko prvi put prolazi Hercegovinom doživljava put do konačnog odredišta koje je uglavnom neka od jasno definiranih zona - selo, grad ili određena prirodna ljepota.

Sve ono što se nalazi između, ako nije jasno definirano, ne znači da nije bitno i da ne pridonosi kompletnom dojmu kojega netko stvara o državi, gradu, ali i ljudima koji tu obitavaju.
Međutim, prilazeći nekim europskim gradovima također primjećujemo određene prostorne intervencije, nerijetko u vidu uniformiranih lijepo dizajniranih hala, koje komunikaciju s prolaznikom ostvaruju isključivo preko svog strateški postavljenog simbola.

Uspoređujući taj vid gradnje s lokalnim hercegovačkim fenomenom predgrađa, postaje jasno da se u Hercegovini stvorila specifična situacija.

Nagla izgradnja, snažni lokalni poduzetnički duh, ali i miješanje stambenih, poslovnih i industrijskih sadržaja unutar jedne prostorne cjeline pridonijeli su stvaraju lokalnog specifikuma koji se u jezik udomaćio pod nazivom uz cestu.

Tako i slikar Jure Paponja primjećuje potonje spomenuti fenomen gradnje i putem izložbe Millennium Bug, direktno ističe njegove karakteristike te ga prikazuje kao svojevrsnu grešku s kojom smo ušli u novo tisućljeće", stoji u predgovoru Mate Skoke.

 
index Instagram400x230 youtube