Održano predavanje na temu “Korištenje zaštitnih sredstava u proizvodnji krumpira” [AUDIO & FOTO]

Održano predavanje na temu “Korištenje zaštitnih sredstava u proizvodnji krumpira” [AUDIO & FOTO] Radio Ljubuški

U Gradskoj vijećnici Ljubuški danas je, u organizaciji poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”, održano predavanje na temu “Korištenje zaštitnih sredstava u proizvodnji krumpira”.

Predavanje je održao dip.ing. Dane Tolić jedan od vodećih stručnjaka na našem području kada je u pitanju zaštita bilja, inače dobro poznat svi poljoprivednicima ljubuškog kraja.

20230120_102628-1-1024x768.jpg

Dane je na predavanju govorio o novim zakonskim regulativama u Europskoj uniji posebno se osvrnuvši na izmjene zakona kada je u pitanju primjena sredstava u zaštiti bilja i upotrebi gnojiva, primjeni sredstava u zaštiti bilja i analize koje se rade u trgovačkim lancima, na granicama i na tržnicama, te zaštiti okoliša. Poseban je naglasak stavio na doziranje i karence i da se to maksimalno poštuje, da se ne prska napamet.
Govorio je o tri glavne bolesti krumpira: plamenjači, alternariji i bijeloj nozi, te dao preporuke koje je preparate najbolje koristiti i u koje vrijeme.

20230120_102659-1-1024x768.jpg

Posebno je upozorio na problem koji uzgajivači krumpira na našem području prilikom skladištenja krumpira. Naglasio je da glavni uzročnik tog problema krumpirov moljac koji zarazi krumpir još na zemljištu, tako da mnogi proizvođači skladište krumpir koji je već ranije zaražen. Tolić je dao osnovne preporuke kako se „boriti“ protiv krumpirovog moljca.
Govorio je i o tome zašto je prošle godine jedan kontigent krumpira vraćen s hrvatske granice u BiH i u čemu je bio osnovni problem.

Upozorio je i na ilegalne „otrove“ koji dolaze na europsko tržište, a posebno u BiH i pojasnio kako se odnositi prema njima.
O svemu tome govorio je i u izjavi za Radio Ljubuški, pa poslušajte:

 

 
index Instagram400x230 youtube