Agrometeorološke postaje u Ljubuškom trebale bi poljoprivrednicima donijeti veće prinose

Grad Ljubuški dobio je pet agrometeoroloških postaja vrijednih oko 60.000 maraka koje omogućavaju digitalno upravljanje zemljištem i na taj način poljodjelcima olakšavaju rad koji bi im na kraju trebao donijeti veće prinose.

 Kako su za Fenu kazali iz Službe za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Ljubuškog, jedna postaja od prije je radila u Vojnićima, a novih pet postavljeno je u Crnopodu, Studencima, Pregrađu, Šipovači i Plantaži, čime je praktično pokriveno područje Ljubuškog.

Agrometeorološke postaje prikupljaju sve potrebne podatke vezane za trenutno stanje, vlažnost zraka, vlažnost u listu, vlažnost zemljišta, temperatura u zemljištu i zraku, pravac vjetra, isparavanje i niz drugih parametara.

Na osnovu prikupljenih podataka softver procjenjuje koja bi se bolest eventualno mogla pojaviti među 21 poljoprivrednom kulturom, a radi se o povrću, vinogradima i maslinicima.

Dugogodišnja praksa poljodjelaca je da provode zaštite bilja prema kalendaru, a ne prema trenutačnom stanju, uvjetima i pojavama na terenu.

Sada, uz pomoć novih postaja, potrebni podaci dostupni su u realnom vremenu i omogućuju kontroliranje procesa, preventivno djelovanje u pravom trenutku kako bi se izbjegla iznenađenja i štete.

Na osnovu izračuna trenutačnih uvjeta poljodjelci mogu početi tretirati određenu kulturu kako bi se spriječio nastanak bolesti. Uporaba podataka s agrometeoroloških stanica omogućit će manje korištenje pesticida, racionalnije korištenje vode, a sve to u konačnici bi trebalo rezultirati većim i kvalitetnijim urodom.

Postaje su instalirane u okviru projekta “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem” čiji je cilj unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u području digitalnog upravljanja zemljištem, zatim modernizacija usluga koje pružaju lokalne samouprave i regionalna razmjena iskustava u tom području.

Ukupna vrijednost projekta za Ljubuški je oko 250.000 maraka. Projekt je u potpunosti financiran od donatora, a sastoji se iz nekoliko dijelova.

Oko 60.000 maraka izdvojeno je za softver i agrometeorološke postaje, a ostatak novca utrošit će se za obuku predstavnika gradskih službi, koncesionara i samostalnih poljoprivrednika koji iskažu želje da sudjeluju u obuci.

Regionalni projekt provode GIZ i tvrtka TeleGroup, u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okružje koju predstavljaju NALED, REDAH, Gospodarska komora RS-a i Gospodarska komora Crne Gore u okviru programa DeveloPPP, njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

 
index Instagram400x230 youtube