Crveni križ Ljubuški: Za Božić će 200 potrebitih dobiti sarmu, pečenje, gulaš…

U prostorijama Crvenog križa Ljubuški uvijek je „živo“, ali je posebno radno u ove dane uoči Božića budući da se spremaju brojne akcije.

Uskoro će njihovi djelatnici i volonteri krenuti po kućama dijeliti božićne pakete.  Zamišljeno je da preko 500 obitelji s područja Ljubuškog dobije božićne pakete. Riječ je o paketima s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Trenutno se paketi pakiraju i pripremaju, a pojedini su već i podijeljeni. Naime, i danas smo vidjeli pojedince kako navraćaju u prostorije Crvenog križa kako bi preuzeli svoj paket. Podjela paketa se provodi u sklopu tradicionalne akcije „Božić svima“.

Također, volonteri i djelatnici Crvenog križa zajedno s članovima udruge „Marijine ruke“ rade i na pripremanju obroka za potrebite. Svaki dan u kuhinji Crvenog križa se priprema oko 180 obroka koje potom vozači razvoze do kuća potrebitih. Tako smo i danas u kuhinji zatekli marljive kuharice kako gule krumpire, a pomagali su im volonteri iz Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića. U zraku se mogla osjetiti vesela radna atmosfera, a u kuhinji nam kažu kako za Božić spremaju poseban ručak za potrebite.

„Naša pučka kuhinja će za Božić podijeliti oko 200 obroka korisnicima stalne socijalne pomoći, te starima i nemoćnima. Ovo je prvi Božić da pučka kuhinja radi, pa ćemo podijeliti jedan bolji ručak. Želimo da potrebiti dobiju sve ono što mi imamo u svojim obiteljima za Božić. Tako će potrebiti, stari i nemoćni dobiti pečenje za Božić, sarmu, pire krumpir…“, ističe Viktor Grbavac, predsjednik Crvenog križa ZHŽ.

Jedna od kuharica dodaje;  „Bit će bogat ručak, imat ćemo na jelovniku pečenje, sarmu i gulaš. Uz to ćemo slati korisnicima kruh i kolače.“  

Ona ističe kako svaki dan „izbace“ 180 ručaka.

„Jelovnik je raznolik. Jedan dan imamo čorbu, drugi dan nešto suho, kao npr. faširane šnicle, subotom pak šaljemo „lunch pakete“ i za nedjelju tako da korisnici imaju i u nedjelju što jesti jer nedjeljom ne radi dostava. Inače, šest dana u tjednu imamo tri vozila koji se raspoređuju po terenu, nakon što mi u kuhinji pripremimo ručkove, naši ih vozači preuzimaju i razvoze po kućama…“

Viktor Grbavac napominje kako već sutra provode i akciju dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa samostanom na Humcu.

 „Crveni križ je i ove godine za vrijeme Božića i novogodišnjih praznika aktivan. Već sutra u samostanu na Humcu imamo akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Pozvao bih sve građane koji mogu da dođu u prostorije samostana te daju krv. Znamo da je krv nemoguće napraviti ili pripraviti i da je jedini način da dobijemo krv dobrovoljno darivanje od strane humanih ljudi“, ističe Viktor Grbavac.

Jure Kozina, tajnik Crvenog križa se pak zahvalio Ljubušacima što se uvijek u velikom broju odazivaju na akcije darivanja krvi i dodaje da su ove godine proveli već sedam akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a sutrašnja na Humcu će biti osma ove godine.

Više poslušajte u zapisu:

 
index Instagram400x230 youtube