Pčelari upozoravaju: Cijene meda koje se kreću od 10 do 15 KM pozivaju na oprez

Dvodnevna obuka o zahtjevima službenih kontrola i sprječavanju krivotvorenja meda održana je početkom prosinca u Mostaru.

Namijenjena je predstavnicima mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, a organizirala ju je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u sklopu IPA Twinning projekta „Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom EU“.

Predstavnici Nacionalnog ureda za sigurnost prehrambenog lanca Mađarske predstavili su nazočnima pravni temelj za reguliranje kvalitete meda u Europskoj uniji i međunarodne standarde za ispitivanje kvalitete meda. Između ostalog, prenijeli su i iskustva mjerodavnih institucija Mađarske u vezi s uzorkovanjem i označavanjem meda, kao i o metodama koje se koriste za otkrivanje krivotvorenog meda.

Među sudionicima obuke bili su i predstavnici pčelara iz Zapadnohercegovačke županije: Jozo Grbavac, županijski veterinarski inspektor, Marijofil Rupčić, predsjednik Udruge pčelara „Kadulja“ Ljubuški i zamjenik predsjednika Saveza pčelara „Kadulja“, te Marko Bilić, predsjednik Udruge pčelara ZHŽ-a i član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH.

„Naši pčelari, ali i kupci, susreću se s velikim problemom, lažnim medom, kojeg sve češće nalazimo u trgovinama. Primjerice, cijene meda koje se kreću od 10 do 15 KM stvaraju sumnju i pozivaju na oprez. S obzirom na radni materijal, staklenke, etikete, troškove pakiranja, dekristalizacije, transporta, osobito za domaći i kvalitetan med, ne može se očekivati gore navedena prodajna cijena. Dakle, u takvim situacijama potrebno je žurno reagirati i pozvati inspekciju. I udruge bi se trebale više uključiti u borbu protiv lažnog meda na tržištu“, kazali su nam predstavnici pčelara iz ZHŽ-a.

Dodali su kako med mora biti posebno označen, ali i klasificiran na tržištu kao med u saću. Također, imamo i oznake meda koji je nastao od jedne biljke, npr. „Kadulja special“, no takvi su medovi rijetki na tržištu i većinom su poliflorni, odnosno s više cvjetova.

 
index Instagram400x230 youtube