Ljubušak dr. sc. Ante Čuvalo: MZO odugovlači s upisom studijskog programa o demografiji i iseljeništvu

Dr. sc. Ante Čuvalo, profesor povijesti, bivši višegodišnji predsjednik Udruge za hrvatske studije u Americi i dopredsjednik Hrvatske američke akademije uputio je još jedno otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženki Divjak.

Poštovana ministrice,

Zahvaljujem na elektroničkom dopisu od 18. srpnja 2019. godine Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Uprave za visoko obrazovanje u kojem se, među ostalim, kaže da "Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je od Sveučilišta u Zagrebu zamolbu za izdavanjem upisa u Upisnik studijskih programa za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski program Demografija i hrvatsko iseljeništvo..." ali Sveučilište "treba prvo ishoditi odobrenje Nacionalnog vijeća za znanosti, visoko obrazovanje i tehnološki razvitak, a što je Sveučilište u Zagrebu već zatražilo i ovo ministarstvo o tome obavijestilo".

Budući da sam gotovo cijeli život proveo u svijetu i sudjelovao u raznim djelatnostima (uključujući i akademske) koje se tiču Hrvata u prekomorskim zemljama, osobito u Sjevernoj Americi, sudbina spomenutih Studija me posebice zanima. Da bih saznao malo pobliže što se u vezi s tim trenutačno događa zamolio sam osobe koje sudjeluju u pripremi studijskog projekta da mi kažu kako stvari stoje.

Ukratko, saznao sam da je studijski program prošao strogu proceduru akreditacije i međunarodnoga vrjednovanja i da je dobio odobrenje Nacionalnoga vijeća za znanost i pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ali sudeći po onom što sam još doznao, očito je da se u ovom slučaju radi o birokratskim zanovijetanjima u Ministarstrvu znanosti i obrazovanja u namjeri da bi vratili na početak već provedeni postupak; MZO odugovlači s upisom u Upisnik studijskih programa i na taj način sprječava maturantima da ga izaberu na ovogodišnjem jesenskom upisnom roku. Drugim riječima, onemogućava se početak rada Studija. Na pitanje, zašto je to tako, izgleda da nema konkretnih odgovora pa nam ostaje pitati se, da li se tu ipak radi o političko-idološkim predrasudama prema iseljeništvu?

Ovim putem Vas ponovo molim da se ne bojite hrvatskog iseljeništva. Ono je uvijek bilo i ostat će dio svoje hrvatske domovine, u dobru i u zlu. Mijenjala su se carstva, države, vlade i ideologije, a iseljeništvo je uvijek ostalo vjerno svojoj domovini i svojim korjenima. Nemojte dozvoliti da se slobodna i demokratska Hrvatska odnosi maćehinski prema svom iseljeništvu, onom iz davnina kao i ovom današnjem. Studij demografije i hrvatskog iseljeništva doprinijet će ne samo znanstvenom istraživanju na tom polju nego boljem razumijevanju i zbližavanju domovine i iseljeništva na korist sviju, pa i današnjoj vladi Republike Hrvatske.

Uz lijepe pozdrave,

dr. sc. Ante Čuvalo

VEZANO

Dr. sc. Ante Čuvalo: Otvoreno pismo ministrici dr. sc. Blaženki Divjak

 
index Instagram400x230 youtube