Udruga „Duga“ Ljubuški: Potpora građana i lokalne vlasti daje nam vjetar u leđa

Međunarodni dan osoba s invaliditetom prilika je da se istaknu problemi s kojima se suočavaju, ali i da se zapitamo jesu li u dovoljnoj mjeri osobe s invaliditetom integrirane u svim segmentima života i rada?

Ovaj dan obilježit će se prigodnim programima u raznim udrugama i ustanovama koje brinu o osobama s invaliditetom, pa tako i u Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Duga“ Ljubuški.

Ova Udruga djeluje od 2007. godine, a trenutačno ima 45 članova različite kronološke dobi i vrsta oštećenja. Od osnutka pa sve do danas, Udruga provodi brojne aktivnosti i brine, između ostalog, da se osobama s poteškoćama pruži podrška, ali i da im se omogući osjećaj prihvaćenosti i poštovanja u zajednici u kojoj žive.

Projekti i humanitarne akcije

„Već godinama organiziramo humanitarne akcije, izlete, radionice za mlade i odrasle osobe s invaliditetom, edukacije za roditelje… Pružamo i individualne tretmane, odnosno usluge fizioterapeuta, logopeda, kao i edukacijskih rehabilitatora. Otvaranjem Edukacijsko-rehabilitacijskog centra na Bučinama, Udruzi je omogućeno da se usmjeri na nove aktivnosti“, kazala je predsjednica Udruge Zora Skoko za Dnevni list.

„Sudjelovanjem u raznim projektima i akcijama te uz nabavku didaktičkog materijala, didaktičke opreme, prehrambenih proizvoda i lijekova, nastojimo poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Nastavit ćemo tako i u sljedećem razdoblju, uz poseban naglasak na pribavljanje novčanih sredstava za edukacije roditelja, učitelja, logopeda i rehabilitatora“, dodala je Skoko.

 

Potpora zajednice, lokalne vlasti i građana, nešto je što Udruzi daje vjetar u leđa u svakodnevnim aktivnostima.

„Suradnju i potporu u radu pružaju nam naši sugrađani, gospodarstvenici, Grad Ljubuški, Vlada ZHŽ-a te brojne udruge. Zahvalni smo na tome, jer bez njih ne bismo mogli provesti zamisli u djela. Posebno bih istaknula suradnju s Udrugom „Susret“ iz Čitluka, Udrugom osoba s invaliditetom općine Posušje, kao i s ljubuškim Edukacijsko-rehabilitacijskim centrom“, istaknula je Skoko.

Svečana večera

Činjenica je da se u posljednje vrijeme razvija svijest o pravima i mogućnostima osoba s invaliditetom, no uvijek ima prostora za daljnje napredovanje. Upravo je Udruga odlučila potaknuti nadležne institucije da obrate veću pozornost na prava osoba s invaliditetom te ostvarivanje već postojećih. Početkom prosinca za njih pripremaju poseban program. 

„Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježit ćemo svečanom večerom za članove naše Udruge, njihove roditelje i prijatelje, a koju ćemo prirediti u hotelu Bigeste, 4. prosinca, s početkom u 19 sati. Također, organizirat ćemo kraće izlete i druženja u nadolazećim blagdanima. Planirali smo ugostiti i kazalište iz Splita, produkciju Z, koja će 11. prosinca u ljubuškom Kulturnom centru izvesti predstavu Djed Mraz i šumske životinje“, zaključila je Skoko.

 

Autor: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

 
index Instagram400x230 youtube